Sri20022019

Posljednje izmjene05:19:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA Izidor Gladović Žiga predstavlja likovna djela lepoglavskoj publici

IZLOŽBA Izidor Gladović Žiga predstavlja likovna djela lepoglavskoj publici


Do 20. srpnja u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi može se razgledati prodajna izložba slika Izidora Gladovića - Žige iz Klenovnika. Riječ je o retrospektivnoj izložbi kojom Gladović, kao što je navedeno u recenziji izložbe, predstavlja ukupnost dosadašnjeg likovnog interesa i djelovanja.

Otvorenju izložbe nazočili su brojni autorovi prijatelji i poznanici kojima je o njegovu likovnom radu, recenzirajući izložbu, govorio dr. sc. Eduard Kušen.
- Autor odbija stvaranje bilo kakvih kanona u vlastitom opusu, alergičan je na ograde koje bi mu u izražajnom smislu mogle ugroziti stvaralačku slobodu i likovnu znatiželju, pa je stoga nemoguće utvrditi njegove posebnosti likovnog izražavanja osim jedne – za njega je svaka njegova slika novi izazov koji svaki put likovno nastoji razriješiti velikim izborom svojih spoznaja nastalih na različitim životnim i umjetničkim iskustvom što je neobično za slikara samouka i hobista – kazao je Kušen.

Na izložbi se autor predstavio likovnim djelima na kojima prevladavaju sakralni motivi, ženski aktovi, pejzaži, portreti i nadrealističke teme te suvenirima.

Izložbu je otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši se Izidoru Gladoviću - Žigi što je svima pružio priliku da uživaju u njegovu stvaralaštvu.
- Moramo poštivati našu tradiciju i način na koji živimo, a na izloženim slikama vidljivo je da Žiga to čini – rekao je Škvarić poklonivši, ispred Grada Lepoglave, Gladoviću dar kao uspomenu na ovaj događaj i zahvalu što izlaže u Lepoglavi.

Nazočnima se obratio i autor izloženih slika kazavši kako malo ljudi zna da se, između ostalog, bavi slikarstvom.
- Iako je danas teško naći malo vremena za sebe, kad ga nađem uzmem kist i slikam. Ne želim zatomiti talent koji mi je dao Bog već želim da iza mene nešto ostane – istaknuo je Gladović zahvalivši se svima koji su mu pomogli u pripremi izložbe, posebice organizatoru – Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca i ravnateljici Karmeli Geček koja mu se zahvalila što izlaže u Lepoglavi, pokrovitelju Izletištu i seoskom domaćinstvu Grešna pilnica, gradonačelniku Marijanu Škvariću, Mirku Varoviću, dr. sc. Eduardu Kušenu, Silviji Košćec na pripremi tiskanih materijala te voditeljici programa Steli Posavec.

U glazbenom djelu programa otvorenja izložbe nastupili su tamburaši KUD-a Klenovnik te Dinko Vidović.

Izložba se može razgledati u radno vrijeme Gradske knjižnice Ivana Belostenca.