Pet18012019

Posljednje izmjene10:12:13 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA "LJEPA GLAVA" U Zagrebu se predstavlja baština lepoglavskog kraja

IZLOŽBA "LJEPA GLAVA" U Zagrebu se predstavlja baština lepoglavskog kraja


U subotu, 19. studenog u prostorima Etnografskog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba "Ljepa glava". Riječ je o izložbi koja tematizira gotovo stoljetnu povezanost najvećeg hrvatskog etnografskog muzeja i Lepoglave. Izložba je ujedno plod dugogodišnje uspješnje suradnje Etnografskog muzeja i Međunarodnog festivala čipke, a postavljena je s namjerom predstavljanja ukupnosti etnografske baštine lepoglavskog kraja kroz predmete i izvorne terenske zapise od početka 20. stoljeća. 

- Ovom izložbom želimo prikazati Lepoglavu kao pozitivan primjer iz prakse, te senzibilizirati širu javnost za pitanja zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine - istaknula je prigodom otvorenja izložbe Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja, zahvalivši pritom Gradu Lepoglavi na iznimno dobroj suradnji.

Autori izložbe su Matija Dronjić i Mareta Kurtin koji su tijekom otvorenja naglasili da su se u postavljanju izložbe vodili željom da prikažu povijesni presjek rukotvorstva i tradicije šireg područja lepoglavskog kraj.

Najznačajnije mjesto na izložbi pripalo je lepoglavskoj čipki, no na izložbi se prikazuje njen razvoj. Osim čipkarstva, prikazana je i bogata tradicija izrade predmeta od slame, lika, komušine, drveta, keramike, koji su našli svoju primjenu u svakodnevnom životu.

Izložbu je već ranije u Lepoglavi mogla razgledati lepoglavska publika i posjetitelji 20. međunarodnog festivala čipke na kojem je premijerno bila postavljena. Nakon toga preseljena je u Zagreb te u proširenom izdanju otvorena ovom prigodom. Otvorio ju je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, istaknuvši kako je ova izložba još jedan dokaz da i, uvjetno rečeno, male sredine kao što je Lepoglava imaju izuzetno bogatu baštinu koju treba sačuvati za buduće naraštaje, i koja zavrjeđuje da bude predstavljena na jednoj ovakvoj izložbi nacionalne razine.

S bogatom baštinom Lepoglave Zagrepčani i njihovi gosti moći će se upoznati do 15. siječnja 2017. do kada je izložba otvorena. Uz razgled eksponata, posjetitelji izložbe imat će mogućnost uključiti se u radionice izrade lepoglavske čipke, predmeta od komušine i rogoza te licitarskih proizvoda te se tako na zoran i praktičan način upoznati s vrijednom baštinom lepoglavskog kraja.