Sri20022019

Posljednje izmjene05:19:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA DR. NIKOLE GROZDANOVSKOG Nostalgija za zagorskim krajolicima

IZLOŽBA DR. NIKOLE GROZDANOVSKOG Nostalgija za zagorskim krajolicima


Nakon što je djelić svojeg likovnog opusa lepoglavskoj publici predstavio u veljači, likovni umjetnik dr. Nikola Grozdanovski Kole ponovo izlaže u Lepoglavi, ovog puta povodom Dana grada.

Dan uoči svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj će dr. Nikola Grozdanovski biti proglašen počasnim građaninom grada Lepoglave, u čitaonici Knjižnice Ivana Belostenca otvorena je izložba "Nostalgija" na kojoj autor predstavlja 36 djela iz svog bogatog likovnog opusa. Riječ je uglavnom o akvarelima, na kojima prevladavaju motivi s područja grada Lepoglave, nastalima u periodu proteklom od posljednje lepoglavske izložbe.

- Svaki susret sa stvaralaštvom dr. Nikole Grozdanovskog, pa tako i ovaj, predstavlja praznik za oči i dušu. Autor je oduvijek bio očaran prirodom. On je zaljubljenik u prirodu uopće, a posebno u zagorske pitome krajolike. On im se uvijek vraća, vjerojatno je zato ovaj opus nazvao Nostalgija. S nekom tihom sjetom prisjeća se zagorskih dana i kao da želi zaustaviti vrijeme, ne mijenajući ništa, ovjekovječiti ih – istaknula je recenzentica izložbe prof. Olja Gregur.

Autor izloženih djela nije skrivao zadovoljstvo što drugi puta u ovoj godni izlaže u Lepoglavi koja je postala njegov zavičaj.
- U ovaj kutak Zagorja privukao me blagi mentalitet, dobrota i druželjubivost ljudi kao i pitomi zagorski krajolici – otkrio je dr. Grozdanovski koji je od odlaska u Zagreb izlagao više od tristo puta. Aktivan je bio u vrijeme Domovinskog rata izlažući diljem Hrvatske darujući pri tom, u humanitarne svrhe, svoje slike braniteljima. I danas je član Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske koja pruža pomoć djeci sudionika Domovinskog rata.

Izložbu je ispred Grada Lepoglave, glavnog pokrovitelja, otvorio gradonačelnik Marijan Škvarić izrazivši zadovoljstvo što se na slikama nalaze krajolici grada Lepoglave.
- U gradu Lepoglavi stvaraju se stvari iznimne vrijednosti što se odnosi i na stvaralaštvo dr. Nikole Grozdanovskog – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da će izložena djela budućim generacijama govoriti o ljepotama grada Lepoglave.

Gradonačelnik Škvarić dr. Grozdanovskom tom je prigodom darovao lepoglavsku čipku dok je autor najavio da će desetak izloženih djela darovati Lepoglavi.
Program otvorenja izložbe glazbenim su nastupima upotpunili autorov sin Goran Grozdanovski pjevajući makedonske i zagorske pjesme te Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Leona Kroga.

Izložba je postavljena u Knjižnice Ivana Belostenca čija je ravnateljica Karmela Geček izrazila zadovoljstvo ugostiti ovako vrijednu i jedinstvenu izložbu koja se može, u radno vrijeme Gradske knjižnice, razgledati do 7. siječnja 2017. godine.