Sri26022020

Posljednje izmjene02:55:56 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe NAJAVA Otvorenje izložbe "Anne Frank – povijest za sadašnjost"

NAJAVA Otvorenje izložbe "Anne Frank – povijest za sadašnjost"


U Lepoglavi će se od 28. travnja do 12. svibnja moći pogledati izložba "Anne Frank – povijest za sadašnjost". Riječ je o izložbi koja na tridesetak izložbenih panela nalaze se brojni detalji iz života Anne Frank te aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.
Izložba će biti otvorena u petak, 28. travnja, u 14 sati, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, u lepoglavskom Domu kulture.

Zanimljivost izložbe je ta što posjetitelje kroz izložbu vode učenici – vodiči. U Lepoglavi će to biti učenici iz triju osnovnih škola s područja grada Lepoglave koji su prošli radionice na kojima su se pripremili da na pristupačan i otvoren način posjetiteljima približe izložbu kojoj je cilj ukazati na stradanja djece tijekom povijesti te ljude upoznati s metodama propagande i dehumanizacije koje dovode do toga da se određene društvene skupine počne smatrati manje vrijednima.

Izložba je do sada predstavljena u 40 zemalja diljem svijeta te u više gradova Hrvatske.


Izložba je dio projekta "Povijest za svijest" financiranog novcem EU, a organiziraju je Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Postavljanje lepoglavske izložbe omogućili su Grad Lepoglava i lepoglavska podružnica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec povodom komemoracije žrtvama ustaškog logora "Lepoglava".