Čet28052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA (FOTO) Otvorena izložba fotografija i novinskih članaka "Lepoglava kroz povijest"

IZLOŽBA (FOTO) Otvorena izložba fotografija i novinskih članaka "Lepoglava kroz povijest"


Bogatu kolekciju starijih fotografija Lepoglave i novinskih članaka u kojima su kroz povijest popraćena događanja na gradskom području, javnosti je na izložbi "Lepoglava kroz povijest" predstavio Branko Benčina.

Branko Benčina, nakon što je spletom životnih okolnosti postao vezan za invalidska kolica, bavi se proučavanjem povijesti Lepoglave prikupljajući stare fotografije i članke koje je ovom prigodom predstavio javnosti.

U nazočnosti brojne publike, izložba je otvorena 8. veljače u lepoglavskom Domu kulture gdje se tijekom naredna dva tjedna biti izloženo oko 80 fotografija i 150 članaka.
- Poslije nesretnog slučaja u kolovozu 1992. godine postajem invalid vezan uz invalidska kolica koja mi služe za kretanje među ljudima. Zbog nemogućnosti obavljanja fizičkih poslova i aktivnog bavljenja sportom, zadovoljstvo mi je čitanje i proučavanje povijesti našega kraja što je rezultiralo pronalasku puno starih fotografija i novinarskih članaka o prošlosti Lepoglave. Hvala Vlasti i Kristini s kojima živim na pomoći i podršci kao i mami i braći te sestričnama i prijateljima na trudu oko moje izložbe te glazbenim izvođačima što su popratili taj događaj – poručio je Benčina koji je djetinjstvo do petnaeste godine proveo u Lepoglavskoj Vesi, srednju školu završio u Mariboru gdje se zaposlio da bi se početkom 1991. kao dragovoljac priključio Zboru narodne garde, 1. gardijskoj brigadi Tigrova, a potom vojnoj policiji u Varaždinu.
Uz zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji izložbe, Branko Benčina pozvao je sve da pogledaju izložene fotografije i članke te se nakratko vrate u povijest lepoglavskog kraja.

Izložba je otvorena uz glazbeni program na kojem su nastupili Radek Brodarec i lepoglavski tamburaši.

Organizaciju izložbe pomogli su TKIC i udruga Ekomuzej Lepoglava.