Uto19012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe PRIČA O MINERALIMA Otvorena galerija minerala

PRIČA O MINERALIMA Otvorena galerija minerala


Jučer (12. srpnja) je u galerijskom prostoru Doma kulture otvorena izložba "Priča o mineralima". Ustvari, riječ je o otvorenju stalne postave galerije u kojoj će se ubuduće moći razgledati bogata minerološka zbirka.

Trenutno je u vitrinama izloženo 580 primjeraka minerala, a u planu je da ubuduće zbirka dosegne broj od 2000 primjeraka koji su spremni za izlaganje no pričekat će opremanje galerijskog prostora dodatnim vitrinama.
- Najveća vrijednost ove zbirke je ta sistematski prezentira minerološko bogatstvo lepoglavskog kraja, kao i Varaždinske županije i Hrvatske. To je nešto čime se ostali muzeji ne bave. Pored toga, na tri vitrine izloženi su minerali prema razredima geološke znanosti – istaknuo je Damir Vrtar iz udruge Lepoglavski ahat koji je osmislio i kroz dugogodišnji rad osigurao eksponate koji se nalaze u postavu zbirke.

Marin Šoufek, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja posebno se osvrnuo na lepoglavski ahat istaknuvši da Lepoglava žive s ahatom koji je postao bitan segment lepoglavske ponude.

Da se u Lepoglava ponosi sa svojom specifičnostima pa tako i ahatom istaknuo je i gradonačelnik Marijan Škvarić.
- Drago nam je da svoje bogatstvo možemo podijeliti s našim prijateljima koji će naše minerološko bogatstvo imati prigode vidjeti u ovoj galeriji – poručio je gradonačelnik Škvarić dodavši da je riječ o novom sadržaju koji će Lepoglava znati iskoristiti.