Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Koncerti Subota - koncert ''Ad Gloriam Brass''

Subota - koncert ''Ad Gloriam Brass''

ad-gloriam-brass-n

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ovu subotu, 27. veljače u Domu kulture u Lepoglavi gostuje jedan od najeminentijih brass sastava u Hrvatskoj - Ad Gloriam Brass. Koncert, na koji ćete moći ući potpuno besplatno počinje u 19 sati.

«AD GLORIAM BRASS» je sastav šestorice limenih puhača sastavljen od članova orkestra Opere HNK u Zagrebu, Simfonijskog orkestra HRT i Zagrebačke filharmonije. Osnovan je 1993. godine i od tada neprekidno djeluje u ponešto izmijenjenom sastavu. Njihov repertoar čine djela europskih i hrvatskih majstora renesanse i baroka (F.Sponga, V.Jelić, J.Clarke, H.Purcell, G.F.Handel, J.S.Bach), te djela suvremenih hrvatskih autora, od kojih su neka posebno napisana za ovaj ansambl (A.Klobučar, B.Šipuš, S.Dedić, M.Miletić, A.Igrec...).

Osobito je vrijedno istaknuti pet praizvedenih kompozicija starohrvatskoga majstora Franceska Sponge Uspera na Osorskim glazbenim večerima 1997., 1998. i 1999. godine čime je «Ad Gloriam brass» dao svoj doprinos očuvanju i predstavljanju hrvatske glazbene baštine. Uz mnogobrojne solističke koncerte i nastupe (Osorske glazbene večeri, Varaždinske barokne večeri, Festival djeteta-Šibenik, Zagrebački barokni festival, Salon Očić-Zagreb, Večeri u Donatu-Zadar, Munchen, Sarajevo, Bitola, Skopje, Split, Poreč, Lubenice, Čakovec, Sisak, Rovinj...), koncerte sa eminentnim hrvatskim umjetnicima (Lidija Horvat-Dunjko, Mario Penzar, Igor Lešnik, Zagrebački kvartet saksofona...) i zborovima (Sv.Marko, Palma), ansambl je sudjelovao u nizu emisija snimljenih za Hrvatski radio i televiziju, a neke izvedbe zabilježene su i na dva CD-a.

Također, nije na odmet spomenuti i činjenicu kako je jedan od šestorice članova ovog sastava i naš lepoglavčan Mario Šincek, inače dugogodišnji član Lepoglavske limene glazbe.