Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Koncerti Koncert na lepoglavskim orguljama

Koncert na lepoglavskim orguljama

wilson-n2

Kao i na prijašnjim festivalima čipke, u lepoglavskoj se crkvi tradicionalno održavaju pojedini koncertni nastupi u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Ovoga puta svojim nastupom sve posjetitelje počastio je proslavljeni britanski orguljaš Andrew Benson Wilson.

Svirajući na orguljama lepoglavske crkve, ali i na svojim drugim koncertima, radionicama učenja i pisanja, Wilson nastoji potaknuti uvažavanje partitura za orgulje od četrnaestog do ranog devetnaestog stoljeća. Njegov nastup se temelji na razumijevanju povijesnih instrumenata i tehnika izvedbe.

Wilsonovi recitali mogu interpretirati pojedinog skladatelja, konkretnu temu određene kompozicije ili dati širi uvid u određeneo glazbeno razdoblje ili školu kompozicije. Wilsonova dva nosača zvuka interpretiraju prvo svjetsko snimanje svih skladbi za orgulje autora Thomas Tallisa, izvedenih s orgulja s početka 17. stoljeća. Nosači zvuka objavljeni su pod Signum label's Tallis serijala koji nudi kompletan pregled liturgijskih djela za orgulje.

Osim nosača zvuka, Wilson je napisao knjigu "Performance of Early Organ Music" koja je pokazala neprocjenjiv uvod u izvođenje vježbi. Wilson danas recenzira koncerte i nosače zvuka te piše za brojne časopise.

Fotografije: Božidar Breški, Bojan Migač