Pon25052020

Posljednje izmjene10:42:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Koncerti Varaždin Brass Academy

Varaždin Brass Academy

jazz1

Glazbena mladež Lepoglave jedna je od najaktivnijih udruga Glazbene mladeži Hrvatske - po organizaciji svojih programa kako za članove tako i za druge mlade ljubitelje glazbe. Tako su od 1. do 4. rujna organizirali svojevrsnu glazbenu ljetnu školu – “Varaždin Brass Academy” - seminar za limene puhače, koji je održan u prostorima Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na seminaru, kojega su marni Lepoglavčani organizirali prvi put, okupilo su se 23 polaznika, među kojima su bili učenici srednjih glazbenih škola, studenti pa i školovani glazbenici iz Zagorja, Međimurja i Istre te i iz Slovenije i Austrije. Polaznici seminara radili su cjelodnevno, da bi usavršili svoja umijeća na puhaćim instrumentima. Njihovi su voditelji bili redom već afirmirani glazbenici. Tako su trubu podučavali - Guido Segers, prva truba Münchenske filharmonije i Vjeran Ježek, član Filharmonije u Karlsruheu i jedan od najagilnijih članova Glazbene mladeži Lepoglave.

S trombonistima je radio Dušan Kranjc s Glazbene akademije u Ljubljani, a sviranje na tubi usavršavali su polaznici pod vodstvom Jurice Rukljića, jednog od pokretača ove glazbene udruge u Lepoglavi i člana orkestra HRT-a. Na kraju seminara polaznici su - zajedno sa svojim mentorima - priredili koncert u velikoj koncertnoj dvorani kazališta na kojemu su se predstavili kraćim skladbama iz razdoblja renesanse i baroka pa sve do suvremene zabavne i jazz glazbe.

Osim toga, s Glazbenom mladeži Varaždina su se proljetos Lepoglavčani dogovorili o intenzivnijoj suradnji. A da njihova udruga mladih glazbenika uspješno djeluje - pokazao je izvrsno organizirani četverodnevni Međunarodni jazz festival krajem srpnja u Lepoglavi. U okviru tog su festivala održani seminar i tri koncerta, a gost im je bio i u svijetu poznati jazz trubač Duško Gojković, s bogatom glazbenom karijerom, posebice u Njemačkoj.

Varaždinske vijesti