Pet25092020

Posljednje izmjene03:02:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Koncerti Video: Tamburaška smotra

Video: Tamburaška smotra

kudn
KUD Golubovec
KUD Kamenica
KUD Klenovnik
KUD ITAS
Diplome

Pod pokroviteljstvom Odbora za kulturu Grada Lepoglava, jučer 28. lipnja održan je koncert tamburaške glazbe povodom Dana državnosti. U prepunoj tavanskoj dvorani Doma kulture izvođači četiriju tamburaških orkestara raspjevali su i oduševili mnogobrojnu publiku. Tamburaški orkestri unutar KUD-ova iz Golubovca, Kamenice i Klenovnika i Ivanca, imali su priliku pokazati svoj talent skladbama vlastitog odabira.


Tamburaški sastav KUD  Golubovec
Tamburaški sastav "Golubovec" djeluje kao sekcija unutar KUD-a Novi Golubovec. Sekcija broji 9 članova, a voditelj im je Damir Mumlek. Oni izvode uglavnom skladbe hrvatske kulturne baštine i sudjeluju na svim važnijim manifestacijama ovoga kraja. Osim što samostalno nastupaju, sviraju kao pratnja svim ostalim sekcijama unutar društva, pa tako bilježe velik broj nastupa kroz godinu. Surađuju s Ivicom Pepelkom i Gordanom Ivanjek. Na jučerašnjem koncertu nekoliko skladbi su izveli sa vokalnom solisticom Elom Canjuga.

Tamburaški orkestri "Biseri" iz Kamenice
"Biseri " iz Kamenice započeli su sa radom 11. siječnja 2008. godine. Broj članova orkestra je 18, od čega je 14 tamburaša i 4 vokalne solistice. Voditelj i dirigent orkestra je glazbeni pedagog Franjo Ježek. Članovi orkestra su bivši i sadašnji učenici Osnovne škole Ivana Rangera iz Kamenice. Orkestar njeguje raznolik repertoar kao što su himne, narodne pjesme te raznovrsne pjesme domaćih i stranih skladatelja. Do sada su održali ukupno 3 samostalna koncerta, a na području našeg grada i šire imali su ukupno 11 uspješnih nastupa.

Tamburaški orkestar KUD Klenovnik
KUD Klenovnik osnovano je 2005. godine s ciljem promicanja kulturnog amaterizma. U njegovom sastavu djeluju mješoviti pjevački zbor, likovna sekcija i tamburaški orkestar. Tamburaška sekcija osnovana je u jesen 2007. godine a svojim je omasovljenjem izrasla u tamburaški orkestar. Kroz dvije godine svoj repetoar prikazali su mještanima Klenovnika, a brojnim koncertima obogaćuju kulturni život općine Klenovnik. Svojim tamburaškim orkestrom rade uglavnom na domaćim popevkama i kompozicijama naših tamburaških skladatelja. Kroz čitavo ovo vrijeme njihov je voditelj i dirigent Vladimir Geček.

Tamburaški orkestar KUD "Itas" Ivanec
Pripreme za osnivanje KUD-a započinju krajem 1976. godine kada je nabavljen dio potrebne opreme za normalno funkcioniranje. Stvarni rad društva počinje 27. ožujka 1977. godine kada je održana osnivačka skupština. Od tada pa do nesretne privatizacije radne organizacije "Itas" Ivanec, glavnog sponzora i osnivača KUD-a "Itas", ranih 90-tih godina kada je došlo do privremenog prestanka rada društva, ostvareno je niz velikih rezultata. Snimljene su dvije kazete za ondašnji "Jugoton", za potrebe Radio Zagreba 1 snimljeno je 26 kompozicija od kojih se neke mogu čuti i danas. Ponovnim pokretanjem proizvodnje radne organizacije Itas Prvomajska, ponovno su stvorili uvjete za pokretanje KUD-a "Itas" što je učinjeno 2006. godine. Solisti orkestra su Jasminka Franc i Stjepan Sanković a voditelj i dirigent je Petar Hehet.

Na kraju koncerta gradonačelnik Marijan Škvarić u svojoj završnoj riječi je pozdravio sve izvođače i prisutne goste u ime Grada Lepoglava te podijelio zahvalnice svim KUD-ovim koji su nastupali. Zahvalio je izvođačima na izvrsnom glazbenom ugođaju i predložio da taj koncert ostane tradicija povodom Dana državnosti.

 

Fotografije: Goran Božak