Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Koncerti Pet godina Tamburaškog orkestra Biseri iz Kamenice

Pet godina Tamburaškog orkestra Biseri iz Kamenice

Tamburaški orkestar Biseri iz Kamenice svečanim je koncertom obilježio pet godina postojanja i uspješnog djelovanja. Peti rođendan članovi Orkestra, uglavnom sadašnji i bivši učenici Osnovne škole Ivana Rangera Kamenica, proslavili su poklonivši mještanima Kamenice i gostima koncert kojim su još jednom potvrdili svoju kvalitetu.

- Orkestar je osnovan u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica čiji su učenici postali njeni članovi. S vremenom je dio učenika, članova Orkestra, završio osnovnu školu. Neki od njih su i dalje ostali članovi Orkestra te sviraju i danas, a neki su se zbog obaveza ostavili tambura, no njih su zamijenili sadašnji učenici kameničke osnovne škole – pojasnio je Franjo Ježek, voditelj Orkestra i glazbeni pedagog koji je tijekom desetljeća rada u osnovnim i glazbenim školama na području grada Lepoglave odgojio brojne generacije glazbenika.
- Zadovoljstvo je voditi jedan ovakav orkestar. Iako je riječ o mladim glazbenicima svi oni dobro poznaju note što omogućava  lakše uvježbavanje repertoara – dodao je Ježek ističući kako uz tamburaše u Orkestru nastupaju i vokalne solistice.
Repertoar Tamburaškog orkestra Biseri je raznovrstan – od tradicionalnih narodnih i prigodnih pjesama do pjesama domaćih i stranih skladatelja te opernih arija.
Mladi kamenički tamburaši  u pet su godina postojanja Orkestra odradili već popriličan broj nastupa. Među najznačajnije ubrajaju se nastupi na Festivalu zabavne glazbe u Lepoglavi, Smotri tamburaških orkestara u  Lepoglavi, nastupi u Austriji kod Gradišćanskih Hrvata, u Biogradu na moru, Zagrebu i Ludbregu te koncert u Varaždinskoj katedrali. Biseri redovito nastupaju i na proslavama crkvenih blagdana u kameničkoj župi.
Prošle je godine Tamburaški orkestar Biseri snimio i nosač zvuka na kojem se nalazi 15 skladbi. Riječ je, kako su naglasili članovi Orkestra, retrospektivi njihovog minulog rada, napornih proba i odricanja.
- U Orkestru je u pet godina nastupalo 28 članova. Trenutno ih je u Orkestru 18 i to 16 tamburaša i dvije vokalne solistice – istaknuo je Franjo Ježek.
Uspjesi Tamburaškog orkestra Biseri vezani su i uz rad njegove predsjednice Marije Rodek, tajnika Ivice Štefeka i organizatora Antuna Rodeka.
Na koncertu u Kamenici kao gosti nastupili su Klaruši i Vjeran Ježek.