Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Koncerti TAMBURAŠKI ORKESTAR BISERI Svečanim koncertom proslavili 10 godina postojanja i rada

TAMBURAŠKI ORKESTAR BISERI Svečanim koncertom proslavili 10 godina postojanja i rada


Svečanim koncertom održanim u ispunjenoj sportskoj dvorani škole u Kamenici Tamburaški orkestar Biseri iz Kamenice proslavio je deset godina postojanja i rada.

Članovi orkestra predvođeni dirigentom, maestrom Franjom Ježekom te uz nastupe solista Marte Svetec, Emilije Galović, Vladimira Heheta, Marije Hodalj, Igora Sambolca, Antonije Puček, Katarine Kljunić i Jurice Vreska te gostiju koncerta – instrumentalnog kvarteta iz Lepoglave, okupljenim su gostima, podupirateljima, poklonicima i ljubiteljima glazbe priredili prelijepu slavljeničku glazbenu večer tijekom koje su izveli tradicionalne narodne i zabavne skladbe, nezaboravne evergreene te ulomke iz opera, kako domaćih tako i stranih skladatelja prilagođene za tamburaški orkestar.

Slavljenički koncert bio je prigoda podsjetiti se početaka djelovanja Tamburaškog orkestra Biseri koji se veže uz 2008. godinu, točnije prvu održanu probu 11. siječnja te godine. Nešto kasnije, 15. veljače održana je i osnivačka Skupština udruge Tamburaški orkestar Biseri. Prvi nastup Biseri su imali u svojoj Kamenici, 28. travnja 2008. godine na susretu hrvatske katoličke mladeži. Nakon toga zaredali su se brojni koncerti u okolici, ali šire pa i u inozemstvu – u Austriji, Slovačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Posebno pamte nastup za vrijeme misnog slavlja u varaždinskoj katedrali i na Državnoj smotri tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu s koje se vraćaju dobivenom pohvalom struke odnosno s potvrdom kvalitete.
Orkestar, koji čine bivši učenici OŠ Ivana Rangera iz Kamenice, je u deset godina postojanja odradio 100 nastupa, održao 420 proba i pod vodstvom glazbenog pedagoga Franje Ježeka uvježbao 110 skladbi.

- I malena zemlja može biti velika, a ja dodajem da i mala škola i mali orkestar mogu biti veliki – tim se riječima predsjednica Tamburaškog orkestra Biseri, Marija Rodek obratila okupljenima govoreći o deset godina njegova postojanja.
- Vrijedni učitelji učili su učenike da cijene i njeguju svoje, svoju tradiciju i lokalnu baštinu. Iz jedne takve tradicije glazbenog života u Kamenici izrasla je glazbena udruga Tamburaški orkestar Biseri – rekla je Rodek zahvalivši se prije svega članovima orkestra i suradnicima na ljubavi, trudu i vremenu koji su uložili u rad orkestra. Zahvalu je uputila i svima koji su u deset godina podržavali njegov rad za što im je Tamburaški orkestar Biseri dodijelio zahvalnice.

Pohvala orkestru stigla je i iz Hrvatskog sabora kulture. Naime, Tamburaškom orkestru Biseri Hrvatski sabor kulture dodijelio priznanje za 10-godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Ista su priznanja dodijeljena članovima koji su u orkestru svih deset godina njegova postojanja – Mariji Rodek, Franji Ježeku, Ivanu Štefeku, Jasmini Kljunić, Katarini Kljunić, Kristini Kljunić, Danijelu Kiđemetu, Marti Svetec, Emiliji Galović, Tomislavu Svetecu i Mariju Sambolcu. Posebna priznanja dodijeljena su i svim sadašnjim i bivšim članovima orkestra.