Pon01032021

Posljednje izmjene01:25:50 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije LEPOGLAVSKI DANI Tri je dana Gradski park u Lepoglavi bio mjesto zabave i brojnih događanja

LEPOGLAVSKI DANI Tri je dana Gradski park u Lepoglavi bio mjesto zabave i brojnih događanja


Revijom domaćih muzikaša i zagorske glazbe u Lepoglavi su završili sedmi po redu Lepoglavski dani. Nastup glazbenih sastava koji njeguju domaći glazbeni izričaj bio zadnji dio program posljednjeg dana manifestacije koja je počela u petak (8. srpnja).

I tog posljednjeg dana trajanja manifestacije u Gradskom su se parku mogle razgledati izložbe, sajmovi i prezentacije te pratiti sportska uzbuđenja na 3. lepoglavskim zabavnim igrama na kojima su nastupile ekipe mjesnih odbora s područja grada Lepoglave. Natjecanja su trajala gotovo cijelog dana na kraju kojeg je titula pripala ekipi Mjesnog odbora Lepoglavska Ves., druga je bila Višnjica, a treća ekipa Mjesnog odbora Lepoglava.

Tijekom nedjelje Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava, u okviru manifestacije, organiziralo je Dane otvorenih vrata omogućivši zainteresiranim posjetiteljima da razgledaju vatrogasnu tehniku i opremu. Izvedena je i pokazna vatrogasna vježba tijekom koje su lepoglavski vatrogasci okupljenim posjetiteljima prezentirali kako postupiti u situacijama koje su najčešći uzroci požara. Pokazali su kako ugasiti požar ulja na štednjaku, kako gasiti požar aparatom za gašenje požara, kako se gase veći požari koji su česti na gospodarstvima te na koji način vatrogasci pomažu unesrećenima u prometnim nesrećama.

Dan prije u Gradskom su parku otvoreni 14. sajam turizma i enogastronomije, Međunarodni sajam minerala i izložba malih životinja te 8. susreti vina z bregov. Posjetitelji su u improviziranoj zagorskoj klijeti mogli kušati vina te vidjeti kako se živjelo u tradicionalnoj lepoglavskoj hiži. Za one najmlađe organizirane su dječje igre. Željni adrenalina mogli su sudjelovati u prezentaciji airsofta ili posjetiti prezentaciju automobila s posebnom opremom.


Temperaturu vrućeg subotnjeg dana dodatno su svojim nastupom podigle zumbuline, ali i dobro raspoložene ekipe koje su u Gradskom parku spravljale kotlovinu u okviru natjecanja "Pri klijeti". Nijanse su odlučivale o tome koja je kotlovina bila najbolja. Odlukom povjerenstva ta je laskava titula pripala ekipi Lovačkog društva Srnjak, druga je bila ekipa Ženske inicijative HNS-a Lepoglava, a treće ekipa Krešo i prijatelji.

Klub mladih filatelista "Trakošćan" i Hrvatska pošta promovirali poštanski žig i prigodne dopisnice izdane povodom ovogodišnjih Lepoglavskih dana, a koje su se toga dana, što je rijetkost za ovakve manifestacije, mogle poslati iz Lepoglave. Izdana je i ograničena serija od 20 omotnica 7. Lepoglavskih dana.

Centralni događaj drugog dana trajanja Lepoglavskih dana bio je koncert održan povodom 60 godina Limene glazbe Lepoglava. Uz slavljenika – Limenu glazbu Lepoglava, na koncertu je nastupila i gostujuća limena glazba iz slovenske općine Železniki. Bila je to prigoda prisjetiti se šest desetljeća rada lepoglavske Limene glazbe te bogate glazbene tradicije Lepoglave. Svojim su nastupom članovi Limene glazbe Lepoglava potom još jednom potvrdili svoju kvalitetu.

Nakon slavljeničkog koncerta na centralnoj je bini počela i dugo u noć, u kojoj su se astronomskim teleskopom mogle promatrati planete i zvijezde, trajala zabavna večer uz Sinove Zagorja.