Pon01032021

Posljednje izmjene01:25:50 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije DANI SPORTA ZABAVE I KULTURE (FOTO) U Višnjici otvorena manifestacija Dani sporta, zabave i kulture

DANI SPORTA ZABAVE I KULTURE (FOTO) U Višnjici otvorena manifestacija Dani sporta, zabave i kulture


Trodnevna manifestacija Dani sporta, zabave i kulture, koju u Višnjici organizira Udruga za sport i rekreaciju "Sport za sve" Višnjica, otvorena je jučer prigodnom svečanošću tijekom koje je odana počast poginulom hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu iz Višnjice.

Ispred Grada Lepoglave, pokrovitelja manifestacije, otvorio ju je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuvši kako memorijalni turnir koji će se u spomen Stjepana Križanca igrati u sklopu manifestacije, koja je i izrasla upravo iz tog turnira, ima posebnu ljudsku notu.
- Odmah nakon herojske pogibije Stjepana Križanca na ovaj ste način započeli s čuvanjem spomena na njega. Turnir je kasnije evoluirao u manifestaciju kojom Višnjica pokazuje sve dobro što ima i na što smo u Gradu ponosni – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Prije njega nazočnima se obratio predsjednik Udruge za sport i rekreaciju "Sport za sve" Mario Galinec pozdravivši sve nazočne, a posebice obitelj poginulog Stjepana Križanca. Uz zahvalu svima koji su pomogli u organizaciji, podsjetio je kako će se ove godine odigrati 21. izdanje memorijalnog malonogometnog turnira i tako obilježiti isto toliko godina od Stjepanove pogibije.

Čestitke organizatoru turnira i manifestacije, kao i svima koji su tijekom dva desetljeća sudjelovali u njegovoj organizaciji, uputio je pomoćnik ministra obrane brigadni general Zdravko Jakop.
- Danas obilježavamo spomen na Štefeka koji je položio život, ne samo na oltar domovine, već pomažući bližnjem. Spasio je svog suborca, a potom poginuo – istaknuo je general Jakop pozdravivši sve nazočne i ispred ministra branitelja Tome Medveda koji je u više navrata boravio u Višnjici.

- Drago mi je da u publici ima puno mladih jer jedino oni nakon nas mogu čuvati uspomene na ljude koji su stvorili Hrvatsku – rekao je, obraćajući se nazočnima ispred Gradskog vijeća grada Lepoglave njegov predsjednik Robert Maček.

Nakon pozdravnih govora, kolona koju su činili branitelji - članovi udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Udruge 104. brigade i Koordinacije braniteljskih udruga grada Ivanca, članovi DVD-a Višnjica, Kuburaške udruge "Prva kubura" Višnjica i Lovačke udruge Graničar te svi gosti, uputila do mjesnog groblja gdje je na grobu i kod spomen obilježja, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom te počasnim pucnjem višnjičkih kuburaša, odana počast Stjepanu Križancu.

Uslijedi je ženski malonogometni turnir koji je završio pobjedom nogometašica ŽNK Lepoglave. Druga je bila ekipa Bednjice dok je treće mjesto pripalo ekipi "Buffet kod Slavice".
Paralelno sa ženskim malonogometnim turnirom odigran je i košarkaški hakl turnir koji je osvojila ekipa "4N" ispred drugoplasirane ekipe "Šest metara i mixer" te trećeplasiranog DŠR-a Lančić – Knapić.

Druženje je nastavljeno pod velikim šatorom uz Višnjičke tamburaše, a u međuvremenu izvučeni su parovi i određena satnica odigravanja 21. memorijalnog malonogometnog turnira Stjepan Križanec koji će se igrati tijekom subote (6. kolovoza) i nedjelje (7. kolovoza).