Pet26022021

Posljednje izmjene06:42:21 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE Bogati program uz festivalski jubilej

FESTIVAL ČIPKE Bogati program uz festivalski jubilej


Ovogodišnji, 20. međunarodni festival čipke, koji će biti upriličen u Lepoglavi, od 22. do 25. rujna, obilovat će atraktivnim izložbama na kojima će posjetitelji lepoglavskog čipkarskog festivala imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipaka iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Estonije, Slovačke, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Zemlja – partner jubilarnog festivala čipke u Lepoglavi bit će Kraljevina Belgija, a i ovogodišnji će festival biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Posjetitelji će tako ove godine, uz jedinstvene primjerke lepoglavske čipke imati prigodu vidjeti i čipke iz najpoznatijih hrvatskih čipkarskih centara, između ostalih i one iz samostana benediktinki sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata iz Hvara, zatim čipke iz paškog samostana svete Margarite, čipke koje su izradile čipkarice Udruge Pekljica iz Primištena, Čipkarske sekcije Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita, Kulturno – umjetničkog društva Ključ iz Trga kraj Ozlja i Udruge Sikirevački motivi iz Sikirevaca, čunčanu čipku Emine Baričević iz Križevaca te čipku nastalu u domaćoj radinosti Nade Mance iz Čakovca.

Iz bogatog programa festivalskih izložbi valja izdvojiti i izložbu čipke iz poljske Bobowe, a na festivalu će se, već tradicionalno, predstaviti i idrijske čipkarice s atraktivnim izlošcima idrijske čipke. Svoju bogatu čipkarsku tradiciju na festivalu će predstaviti i Slovačka, Mađarska, Njemačka, Estonija i Austrija.
Zahvaljujući zemlji – partneru – Kraljevini Belgiji, posjetitelji će moći vidjeti i izuzetnu ljepotu flandrijske čipke te se upoznati sa zahtjevnom tehnikom njene izrade.

I program ovogodišnjeg, 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, pratit će atraktivni popratni sadržaji, kakvi su radionice lepoglavske čipke ili pak licitara, predavanja, primjerice, ono o Baštini i zajednici, koje će biti upriličeno uz Dane europske baštine 2016. te modna događanja, koncerti te kazališne predstave.

Program 20. međunarodnog festivala čipke nalazi se na službenoj internet stranici Festivala (OVDJE).