Pet26022021

Posljednje izmjene06:42:21 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE Festivalski program predstavljen na presici u Varaždinu

FESTIVAL ČIPKE Festivalski program predstavljen na presici u Varaždinu


Ovogodišnji, 20. međunarodni festival čipke, koji će biti upriličen u Lepoglavi, od 22. do 25. rujna, obilovat će atraktivnim izložbama na kojima će posjetitelji lepoglavskog čipkarskog festivala imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipaka iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Estonije, Slovačke, Slovenije, Njemačke i Austrije – istaknuto je na konferenciji za novinare koja je održana u petak, 9. rujna, u županijskoj palači u Varaždinu.

Posjetitelji će tako ove godine, uz jedinstvene primjerke lepoglavske čipke, imati prigodu vidjeti i čipke iz najpoznatijih hrvatskih čipkarskih centara, između ostalih i one iz samostana benediktinki sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata iz Hvara, zatim čipke iz paškog samostana svete Margarite, čipke koje su izradile čipkarice Udruge Pekljica iz Primoštena, Čipkarske sekcije Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita, Kulturno – umjetničkog društva Ključ iz Trga kraj Ozlja i Udruge Sikirevački motivi iz Sikirevaca, čunčanu čipku Emine Baričević iz Križevaca te čipku nastalu u domaćoj radinosti Nade Mance iz Čakovca.

Iz bogatog programa festivalskih izložbi valja izdvojiti i izložbu čipke iz poljske Bobowe, a na festivalu će se, već tradicionalno, predstaviti i idrijske čipkarice s atraktivnim izlošcima idrijske čipke. Svoju bogatu čipkarsku tradiciju na festivalu će predstaviti i Slovačka, Mađarska, Njemačka, Estonija i Austrija.  Zahvaljujući zemlji – partneru – Kraljevini Belgiji, posjetitelji će moći vidjeti i izuzetnu ljepotu flandrijske čipke te se upoznati sa zahtjevnom tehnikom njene izrade.

- Zahvaljujući međunarodnom festivalu čipke Lepoglava je postala važno mjesto susreta europskog čipkarstva, a ovaj festival, koji promiče iznimno vrijednu tradicijsku baštinu te slavi univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke, koju je prepoznao i UNESCO te lepoglavsku čipku uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, potvrdio se kao renomirani čipkarski festival, ne samo lokalnog i nacionalnog značaja, već kao specijalizirani festival europske dimenzije. Stoga je i ovogodišnji moto festivala – Nitima čipke povezani, čime se posebno želi istaknuti kako je Lepoglava, zahvaljujući čipki i njenim finim nitima povezana s mnogim europskim gradovima i čipkarskim središtima, s kojima Lepoglava, kao primjerice, sa slovenskom Idrijom, već niz godina ostvaruje plodnu suradnju i na drugim područjima, od sporta do gospodarstva, te razvija partnerske odnose. Ovogodišnji jubilarni festival čipke u Lepoglavi stoga će biti prigoda da se produbi kulturna suradnja s nizom europskih gradova čije ćemo čipke imati prigodu vidjeti na festivalu, da europskoj i svjetskoj javnosti još jednom predstavimo iznimnu ljepotu naše čipke i vještinu naših čipkarica te da zajedno s drugim čipkarskim središtima Europe nastavimo aktivnosti na promociji, ali i na zaštiti tradicijske baštine – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, koji je tom prigodom posebno zahvalio lepoglavskim čipkaricama na iznimnom trudu koji ulažu u promociju i zaštitu lepoglavske čipke i naše kulturne baštine.

Govoreći na konferenciji gradonačelnik Škvarić naglasio je kako će ovogodišnji jubilarni festival u Lepoglavi, zahvaljujući partnerstvu Kraljevine Belgije, dobiti na dodatnoj atraktivnosti, budući da će uz glasovitu belgijsku čipku posjetitelji festivala imati prigodu kušati i belgijske specijalitete – praline, čokoladu, vafle i naravno – belgijsko pivo.

- Na festivalu smo ove godine pripremili i bogati popratni program, od radionica i predavanja, do koncerata, kazališnih predstava i modnih revija. Na jubilarnom festivalu organizirat ćemo i snimanje milenijske fotografije, a jedna od atrakcija festivala bit će laserska igra svjetla i čipke koja će biti projicirana na našem pavlinskom samostanu – rekao je gradonačelnik Škvarić te zahvalio Veleposlaniku Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava 20. međunarodni festival čipke te pokroviteljima festivala - Ministarstvu turizma, Ministarstvu kulture, Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO te Varaždinskoj županiji i županu Predragu Štromaru, koji će kao izaslanik Predsjednice i otvoriti ovogodišnji festival čipke u Lepoglavi.