Sri21042021

Posljednje izmjene01:33:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO I VIDEO) Otvoreno jubilarno 20. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO I VIDEO) Otvoreno jubilarno 20. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi


- Festival čipke na najbolji način pokazuje veliko bogatstvo ovog djela Županije te lijepog i prekrasnog grada Lepoglave. U 20 godina čipka i čipkarstvo povezali su mnoge ljude i države te stvorile neraskidive niti prijateljstva i poznanstava i to je neprocjenjiva vrijednost festivala – rekao je otvarajući jubilarni 20. međunarodni festivala čipke župan Varaždinske županije Predrag Štromar, izaslanik visoke pokroviteljice Festivala, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Otvorenju Festivala prethodila je svečanost kojoj su u festivalskom šatoru nazočili brojni gosti među kojima i pomoćnik ministra obrane Zdravko Jakop, saborske zastupnice Marija Puh i Božica Makar, veleposlanica Australije NJ. E. Susan Cox, veleposlanik Kraljevine Belgije Philipe Benoit, izaslanik ministra kulture Adam Pintarić, izaslanik ministra turizma Ivo Bašić, predsjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki, biskup Varaždinske biskupije msgr. Josip Mrzljak te predstavnici institucija i ustanova s područja grada Lepoglave i Varaždinske županije.

Ispred Grada Lepoglave riječi dobrodošlice svim je nazočnima uputio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši da je festival čipke bio mjesto susreta, učenja i širenja tolerancije te je imao snažan utjecaj na razvoj Lepoglave.
- Zahvaljujući čipkarskoj tradiciji Lepoglava se tijekom dva desetljeća trajanja festivala povezala s 27 gradova i država te se predstavila u više od 70 mjesta i gradova u Hrvatskoj – naglasio je gradonačelnik Škvarić te predstavio projekt Centra za posjetitelje koji će lepoglavskom čipkarstvu donijeti novu dimenziju.

Ispred Kraljevine Belgije, zemlje partner ovogodišnjeg festivala, nazočnima se obratio belgijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Philippe Benoit.
- Istinski smo oduševljeni što smo glavni partner ovogodišnjeg festivala koji promovira kulturnu raznolikost Europe – rekao je veleposlanik kraljevine Belgije naglasivši da sve veći broj turista koji posjećuju Lepoglavu i Varaždinsku županiju pokazuju važnost mjesta koja prezentiraju kulturnu baštinu za razvoj regionalnog gospodarstva.
- Rastuća ekonomija važna je za obje zemlje. Kulturna suradnja može pomoći u poticanju daljnje ekonomske suradnje Belgije i Hrvatske – dodao je veleposlanik Benoit koji je govorio i o povezanosti Belgije i Hrvatske te belgijskog i lepoglavskog čipkarstva.

Nazočnima su se obratili i Adam Pintarić, izaslanik ministra kulture rekavši da Lepoglava kroz čipku i festival čipke mijenja svoj imidž te izaslanik ministra turizma Ivo Bašić koji je istaknuo da se ovakvim događajima obogaćuje turistička ponuda kraja.

U glazbenom djelu programa nastupile su sopranistica Sandra Bagarić i mezzosopranistica Blanka Tkalčić. Otvorenje Festivala počasnim su pucnjem popratili kuburaši.
Na kraju svečanosti, na kojoj je nastupila i Limena glazba Lepoglave, ispred muzeja čipke podignuta je festivalska zastava.

Uslijedio je razgled izložbi, a posebna je atrakcija bila čarobna igra lepoglavske čipke i svjetla priređena u atriju pavlinskog samostana te tradicionalni vatromet.

Ovogodišnji je Festival posvećen prijateljstvu i zajedništvu čipkarskih udruga iz zemlje i inozemstva na što upućuje i naziv festivala - Nitima čipke povezani.
Uz domaću lepoglavsku čipku, publika će za vrijeme trajanja Festivala moći vidjeti čipke iz hrvatskih čipkarskih centara te devet europskih zemalja: Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Slovačke.