Uto11122018

Posljednje izmjene09:54:12 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE 21. međunarodni festival čipke predstavljen u Zagrebu

FESTIVAL ČIPKE 21. međunarodni festival čipke predstavljen u Zagrebu


21. međunarodni festival čipke tradicionalno je ove subote najavljen u Zagrebu. Na Trgu bana Josipa Jelačića program festivala kao i dio ponude koja očekuje njegove posjetitelje, Zagrepčankama i Zagrepčanima, kao i njihovim gostima, predstavili su udruge, zadruge, OPG-ovi i tvrtke iz Lepoglave ponudivši na izložbenim štandovima tradicionalne proizvode lepoglavskog kraja.

- I ove kao i prethodnih godina program Međunarodnog festivala čipke predstavljamo u Zagrebu. Uz naglasak na lepoglavsku čipku, predstavljamo i proizvode lepoglavskog kraja. Manji je to dio onog što će se za vrijeme trajanja 21. međunarodnog festivala čipke moći vidjeti u Lepoglavi udaljenoj od Zagreba samo sat vremena vožnje – istaknula je Ljubica Dubovečak, direktorica ureda Turističke zajednice grada Lepoglave koji je organizirao predstavljanje festivala u Zagrebu.

Obilazeći izložbene štandove zainteresirani građani imali prigode kupiti neki od tradicionalnih proizvoda lepoglavskog kraja te kušati domaće gastronomske delicije, sve to uz glazbenu pratnju mladih višnjičkih tamburašica iz Tamburaškog sastava Višnjice.

- Želeći s našeg grada maknuti stigmu zatvora ističemo naše čipkarstvo odnosno vještinu naših čipkarica koje svojim rukama pletu božansku nit koja nas "gura" na kulturološku kartu Europe i svijeta. To prezentiramo i kroz Međunarodni festival čipke koji će i ove godine posjetiteljima predstaviti našu tradiciju, prvenstveno lepoglavsku čipku uvrštenu na UNESCO-vu listu - naglasio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač pozvavši sve Zagrepčanke i Zagrepčane da od 21. do 24. rujna, kada će trajati 21. međunarodni festival čipke, posjete Lepoglavu.

Inače, tema ovogodišnjeg festivala je "Baština europskih čipkarskih škola", a zemlja partner Savezna Republika Njemačka.


Inače, tema ovogodišnjeg festivala je "Baština europskih čipkarskih škola", a zemlja partner Savezna Republika Njemačka.