Pon14102019

Posljednje izmjene04:52:20 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije ČIPKARSTVO Lepoglavsko čipkarstvo predstavlja se na festivalu u španjolskom gradu Camarinasu

ČIPKARSTVO Lepoglavsko čipkarstvo predstavlja se na festivalu u španjolskom gradu Camarinasu


S ljepotom lepoglavske čipke ovih se dana upoznaju posjetitelji međunarodnog festivala čipke Mostra Encaixe de Camarinas, koji se od 17. do 21. travnja održava u španjolskom gradu Camarinas.

Lepoglavu i lepoglavsko čipkarstvo, kao vrijedno etnografskog blago koje je od 2009. na UNESCO-voj listi, na ovom značajnom festivalu predstavlja Udruga Ekomuzej Lepoglava čiji predsjednik Dejan Bjelivuk ističe da je cilj programa međunarodne suradnje, u okviru kojeg je organizirano i ovo gostovanje u Španjolskoj, omogućiti međunarodnu kulturnu suradnju Grada Lepoglave i lepoglavskih čipkarica s čipkarskim centrima Europe.
- Uz predstavljanje naše lepoglavske čipke, ovaj festival želimo iskoristiti za širenje suradnje sa Španjolskom i njihovim udrugama čipkarica na području nematerijalne kulturne baštine – rekao je Bjelivuk te dodao da je sudjelovanje na festivalu u Camarinasu značajno i zbog činjenice da je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi Kraljevina Španjolska. S toga je festival u Camarinasu iskorišten i za predstavljanje i promociju Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi kao i cjelokupne kulturne i turističke ponude Grada Lepoglave.

Međunarodni program suradnje, u okviru kojeg je organizirano i ovo gostovanje, financiran je od strane Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a pripremljen je u suradnji s Turističko kulturno informativnim centrom i Turističkom zajednicom Grada Lepoglave. Uz predsjednika udruge Ekomuzej Lepoglava, Dejana Bjelivuka, Lepoglavu i lepoglavsko čipkarstvo na festivalu u Camarinasu predstavljaju direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak i čipkarica Gordana Vrtar.