Pon25102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije 25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Otvoren jubilarni Međunarodni festival čipke

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Otvoren jubilarni Međunarodni festival čipke


Po 25. put u Lepoglavi je podignuta festivalska zastava čime je, uz vatromet i počasni pucanj kuburaša, otvoren 25. Međunarodni festival čipke.

Svečanost otvaranja Festivala održana je u atriju pavlinskog samostana u Lepoglavi uz nazočnost brojnih gostiju i uzvanika među kojima su bili: Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske; Sandra Herman, državna tajnica u ministarstvu turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade; Sanda Zokić, ravnateljica uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište i izaslanica ministrice poljoprivrede; Tatjana Horvatić, voditeljica službe za pokretnu etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu i izaslanica ministrice kulture i medija; NJ.E. Csaba Demscak, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj; Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija; Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstvu obrane; Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu prosvjete; saborski zastupnici Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora i Nadica Dreven Budinski; Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije; Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina i Fulop Robert, gradonačelnik Kiskunhalasa.

"Želimo da ovaj festival i ubuduće svjedoči vitalnosti naše tradicijske baštine i pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi Grada Lepoglave, ali i čitave Hrvatske.", poručio je Nevene Bosilj otvorivši, ispred njegova visokog pokrovitelja, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

Ispred domaćina brojne je uzvanike na svečanosti otvaranja jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke pozdravio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.
"Ovaj Festival bit će prigoda da pokažemo najljepše primjerke lepoglavskih čipaka koje su izradile lepoglavske čipkarice. Lepoglavska čipka povezala je Lepoglavu s cijelim svijetom, sa svima koji prepoznaju i cijene njenu eleganciju, sklad i ljepotu. Zahvaljujući lepoglavskoj čipki u proteklih smo 25 godina stekli brojne prijatelje s kojima dijelimo istu strast prema njenoj ljepoti.", poručio je tom prigodm Škvarić.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je da ovaj Festival pokazuje što čipka znači za ljude lepoglavskog kraja.
"Zahvaljujući lepoglavskim čipkaricama, koje su dale veliki dio sebe kako bi očuvale stoljetnu tradiciju, i njihovom umijeću nastaju prekrasne rukotvorine. Uz njihov predan rad i trud koji Grad Lepoglava ulaže u promociju čipke, sigurna sam da će ova nit još dugo živjeti i predstavljati tradiciju, kulturu i ljude ovog kraja.", rekla je Zagorec.

Mađarski veleposlanik Csaba Demscak podsjetio je ovom prigodom na povijesnu povezanost dvije nacije koja je vidljiva upravo na primjeru Lepoglave.
"Odnose iz prošlosti trebamo sačuvati za buduća vremena.", izrazivši zadovoljstvo što je upravo Mađarska zemlja partner jubilarnog Međunarodnog festivala čipke. Pohvalio je ovom prigodom i suradnju Lepoglave i mađarskog Kiskunhalasa.

"Svi koji smo ponosni na vlastitu povijest i kulturu, a posebice na običaje i tradiciju, znamo da tradicija i običaji žive isključivo zahvaljujući vrijednim i marljivim pojedincima koji ulažu puno ljubavi, truda i mukotrpnog rada da bi stvarali ovako vrijedna djela kao što je lepoglavska čipka koja s punim pravom nosi oznaku Izvorno hrvatsko i nalazi se na UNESCO-voj listi.", poručila je Sandra Herman, državna tajnica u ministarstvu turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade. Dodala je da lepoglavska čipka dostojno predstavlja Lepoglavu i Hrvatsku u svijetu.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i gradonačelnik Kiskunhalasa Fulop Robert, potpisali su ovom prigodom pismo namjere o bratimljenju ovih dvaju gradova.

Velikim su pljeskom okupljeni na svečanosti otvaranja 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi pozdravili lepoglavske čipkarice Šteficu Špiljak, Ankicu Škvarić, Vericu Dubovečak i Vesnicu Ježek kojima su dodijeljena priznanja počasne majstorice.

U glazbenom dijelu svečanosti otvaranja 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi nastupili su Ivana Kindl, Luka Udjbinac i Vjeran Ježek.