Sri04082021

Posljednje izmjene03:35:19 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo Zaštita naziva Festivala čipke

Zaštita naziva Festivala čipke

cipkan

Gradonačelnik Marijan Škvarić prekjučer je u Zagrebu odradio sastanak u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva, gdje su dogovarali sve potrebne korake za zaštitu lepoglavske čipke. U sklopu toga pokušava se putem posebnog žiga zaštititi naziv našeg Međunarodnog čipkarskog festivala, a sve ove namjere usmjerene su prema ideji da se ove godine definira brendiranje grada Lepoglave, kao grada čipke i čipkarstva.

Nakon brendiranja krenulo bi se na objedinjavanje s postojećom čipkarskom školom koju provodi Ivanečko Pučko otvoreno učilište, ali prije svega da se napravi registar svih čipkarica na području Lepoglave, koje će pomoći da zajednički ostvare te ciljevi o čemu govori gradonačelnik:

{play}Radio_vijesti/marijan-cipka.mp3{/play}

- Počeli smo s ovom godinom raditi pripreme oko završetka statuta eko muzeja čipke i čipkarstva u Lepoglavi. Nama je interes da lepoglavska čipka dobije svoje tržište i to tržište visoke mode, jer čipka se može i dalje promovirati preko Festivala i putem određenih manifestacija i sajmova, ali ipak to nije njezin ishodni dio.  Moramo se okrenuti na jedan visoki tržišni segment da bi čipka postala korporativni suvenir ili za oltarom ili na visokoj modi ili u nekom drugom području, što ćemo definirati u okviru naših budućih Festivala. – objasnio je Gradonačelnik.

Ove godine imati ćemo priliku vidjeti neke promjene oko sadržaja samog Festivala čipke, tako da će se sajam turizma, enogastronomije i starih zanata odvojiti od same centralne atrakcije Festivala, lepoglavske čipke, koji će se organizirati u mjesecu lipnju, dok će tradicionalni Festival čipke ipak ostati u terminu krajem rujna.