Pon21012019

Posljednje izmjene09:58:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo TRAGOM CRNE GOSPE Predstavljena knjiga o slici crne Gospe koja krasi i oltar lepoglavske crkve

TRAGOM CRNE GOSPE Predstavljena knjiga o slici crne Gospe koja krasi i oltar lepoglavske crkve


Tragom Crne gospe knjiga je koja govori o 15 slika izrađenih prema izvornoj slici Crne Gospe iz iz čuvenog pavlinskog samostana u Częstochowi na Jasnoj gori u Poljskoj, a koje su autori knjige – pavlin o. Marka Kornelija Glogovića  i Polona Jurinić, pronašli u Hrvatskoj, Bačkoj i Sloveniji. Jedna od njih je i oltarna slika u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Stoga ne čudi da su autori knjige odlučili predstaviti je u Lepoglavi u kojoj su pavlini stolovali gotov četiri stoljeća ostavivši neizbrisiv trag ne samo u lepoglavskoj, već i hrvatskoj povijesti.
Knjiga je predstavljena u čitaonici Gradske knjižnice koja nosi ime Ivana Belostenca, jednog od najznačajnijih pavlina – autora prvog hrvatsko – latinskog riječnika Gazophylaciuma.
Među brojnim uzvanicima, predstavljanju knjige nazočili su i varaždinski biskup Josip Mrzljak te čelni ljudi grada Lepoglave ispred kojih je zadovoljstvo izlaskom još jedne knjige koja govori o bogatoj lepoglavskoj povijesti izrazio gradonačelnik Marijan Škvarić.

Govoreći o knjizi, akademik Josip Bratulić osvrnuo se na povijest pavlinskog reda i štovanje Gospe dok su podrobnije o nastanku i sadržaju knjige te štovanju Majke Božje podrobnije govorili njezini autori, posebice o. Marka Kornelija Glogovića, prior pavlinskog samostana u Sveticama.
- Ova slika zaista je jedan dar neba narodima koje povezuje. Crna Gospa je sama po sebi jedan veliki vjeronauk. Svaki njezin pokret, njezine oči , njezine rane na licu, njezino srce koje pokazuje,  dijete koje drži, sve boje koje su na njoj – svaki detalj govori nešto važno za čovjeka, za vjernika. Trebalo bi produbljivati tu spoznaju. Oni koji mole pred njom doživljavaju jedno unutarnje prosvjetljenje i obraćenje što milijuni na svijetu mogu dokazati i koji su to iskusili. Kopija ove slike najprisutnija je kopija u cijelom katoličkom svijetu za što su zaslužni Poljaci koji su se raspršili po svijetu – istaknuo je pavlin o. Marko Kornelije Glogović.Našalio se o. Marko tijekom predstavljanja knjige kako, na žalost, ne poznaje sve nazočne iz Lepoglave jer njih pavlina jedno vrijeme - nekih 200-tinjak godina nema u Lepoglavi u koju bi se rado vratili.
- Mi bi se odmah vratili da nas neko pozove – otkrio je o. Marko.U glazbenom djelu programa predstavljanja knjige "Tragom crne Gospe" nastupili su Marija Hodalj i Želimir Dubovečak.