Pon21012019

Posljednje izmjene09:58:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo VATROGASNI CENTAR Osigurano zemljište za izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi

VATROGASNI CENTAR Osigurano zemljište za izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi


Nakon tri godine pregovora, razgovora i dogovora između Grada Lepoglave i lepoglavskih vatrogasaca s jedne i vlasnika zemljišta u blizini nekadašnjeg pogona Zagorjepleta, na kojem bi se trebao izgraditi vatrogasni centar u Lepoglavi, s druge strane, napokon je postignut sporazum koji je rezultirao potpisivanjem ugovora o prodaji.

Dvadesetak vlasnika parcela pristalo je prodati svoje parcele po cijeni od 50 kuna za četvorni metar. Dvoje njih inzistirali su na cijeni od 60 kuna na koju su, kako ne bi propao još jedan pokušaj dogovora, pristale sve strane. Ugovori su u nazočnosti javne bilježnice, lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića i njegova zamjenika Hrvoja Kovača te predstavnika DVD-a Lepoglava, predvođenih predsjednikom Damirom Fundom, potpisani u gradskoj vijećnici.

Vlasnici parcela ugovore su potpisali s DVD-om Lepoglava kojem je Grad Lepoglava za potrebe kupnje zemljišta doznačio 420.000 kuna namijenjenih za kapitalna ulaganja u vatrogastvo.
- Kad je riječ organizacijama civilnog društva jedan od prioriteta je vatrogastvo dok je jedna od značajnijih investicija usmjerena razvoju vatrogastva na području grada Lepoglave izgradnja vatrogasnog centra. Potpisivanjem ugovora o prodaji zemljišta, i tako sređivanjem imovinsko pravnih odnosa, odrađena je prva faza u realizaciji tog projekta. Već ranije izrađeno je idejno rješenje budućeg vatrogasnog centra. Nakon kupnje zemljišta, s DVD-om Lepoglava pokrenut ćemo izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole, a potom projekt kandidirati prema resornim ministarstvima odnosno fondovima Europske unije – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić pojašnjavajući da je riječ o projektu vrijednom između četiri i pet milijuna kuna u čiju se realizaciju kreće samo s jednim ciljem, a to je razvoj grada Lepoglave na dobrobit njegovih građana.
- S obzirom na iskustvo Grada Lepoglave u realizaciji projekata, ne sumnjam da ćemo i ovaj projekt dobro pripremiti i odraditi. Postavili smo jasne ciljeve, imamo podršku i razumijevanje građana i gradskih vijećnika te stručnu pomoć Projektno – razvojnog ureda i zaposlenih u gradskoj upravi – zaključio je Škavrić.

Budući vatrogasni centar riješit će problem nedostatka prostora DVD-a Lepoglava, ali i stvoriti uvjete za kvalitetnu obuku i usavršavanje vatrogasaca s gradskog područja.
- Potpisivanje ugovora zadnji je korak u rješavanju imovinsko pravnih odnosa, a prvi u pripremi projektne dokumentacije neophodne za prijavu projekta na natječaje. Nadamo se da ćemo taj posao odraditi do sredine ove godine – istaknuo je predsjednik DVD-a Lepoglave Damir Funda dodajući kako će s izgradnjom centra lepoglavski vatrogasci napokon moći vatrogasna vozila parkirati u garažama, a ne kao sada po raznim lokacijama u gradu te da će u centru imati odlične uvjete za rad i izobrazbu novih vatrogasaca te dodatnu obuku postojećih vatrogasnih snaga.