Uto22012019

Posljednje izmjene07:40:02 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo PRIZNANJE ZA LEPOGLAVSKU ČIPKU U ruskoj Vologdi čipka Bare Bačak dobila posebnu nagradu

PRIZNANJE ZA LEPOGLAVSKU ČIPKU U ruskoj Vologdi čipka Bare Bačak dobila posebnu nagradu


Iz daleke Vologde u Rusiji, gdje se nalazi najveći muzej čipke u svijetu, stigla je lijepa vijest da je lepoglavska čipka s motivom ptice, koju je izradila čipkarica Bara Bačak, dobila posebnu nagradu u okviru natječaja "Wondrous Lace Bird" Muzeja čipke u Vologdi.

Organizator natječaja Muzej čipke u Vologdi, pozvao je početkom godine čipkarice da prema predlošku koji će im poslati izrade čipku. Na natječaj se prijavila Zadruga lepoglavske čipke koja surađuje s Muzejom čipke u Vologdi gdje je 2011. godine, na tamošnjem međunarodnom čipkarskom festivalu, lepoglavska čipka proglašena najljepšom.

- S obzirom na našu uspješnu suradnju proteklih godina, odlučila sam da sudjelujemo na natječaju. Nakon prijave, dobili smo zadani ruski predložak – "Bird" po kojem je čipkarica Bara Bačak izradila čipku iz konca DMC 300. Rok za slanje radova bio je 1. svibnja, nakon čega je uslijedio izbor najboljih radova među kojima je i rad naše Bare Bačak, koji će do 20. studenog biti predstavljen na izložbi u najljepšoj dvorani muzeja. S obzirom na to da se radi o velikom broju prijavljenih radova, samo Rusija ima na tisuće čipkarica, to smo još više ponosni ovim uspjehom i promocijom lepoglavske čipke – istaknula je voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić dodavši kako je ponos veći jer će navedena čipka postati dio stalne postave najvećeg svjetskog muzeja čipke.