Ned20012019

Posljednje izmjene09:58:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo OBILJEŽAVANJE DANA BRANITELJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE (VIDEO) Mimohod branitelja centrom Varaždina, sudjelovali i branitelji s područja grada Lepoglave

OBILJEŽAVANJE DANA BRANITELJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE (VIDEO) Mimohod branitelja centrom Varaždina, sudjelovali i branitelji s područja grada Lepoglave


Po prvi je puta mimohodom branitelja ulicama grada Varaždina obilježen 22. rujna - Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Povorka predvođena zastavama postrojbi te gradova i općina iz kojih dolaze njihovi pripadnici, pa tako i grada Lepoglave, prodefilirala je centrom Varaždina – od starog grada do Kapucinkog trga gdje su se sudionici mimohoda, među kojima i branitelji s područja grada Lepoglave, postrojili i uputili pozdrav Domovini.


Na Trgu slobode kod Križa zahvalnosti tijekom mimohoda položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, umrle i nestale branitelje.

 

"Dudeki" porazili treću vojnu silu u Europi

- "Za hvalu su mu rekli da je bedak". To je nažalost stoljećima bila nagrada za hrabrog hrvatskog vojaka koji je za ime tuđih vladara i pod tuđim zastavama, svojom hrabrošću i krvlju, dobivao bitke i ratove, ali ne i svoju državu – istaknuo je Krešimir Čop, član tadašnjeg kriznog stožera te se osvrnuo na varaždinske ratne dane rekavši da je u tih 10-ak dana bilo je više pokušaja JNA da iskoristi primirje i da kao u većini gradova izađe s kompletnim naoružanjem.
- Vještim pregovaranjem i djelovanjem, natjerali smo JNA na kapitulaciju. Predaju su potpisali kada su bili vojno poraženi, a bili su spremni na razaranje grada i ubijanje ljudi – istaknuo je Čop te istaknuo da su ratnu pobjedu u Varaždinu izvojevale združene snage policije, specijalne policije, protudiverzantske čete, Zbora narodne garde, Orion odreda narodne zaštite pod zapovjedništvom pukovnika Ivana Rukljića.
- U trenucima kada je Hrvatska vojska, slabo naoružana i opremljena, na gotovo svim ratištima gubila teritorij, varaždinska pobjeda podigla je moral braniteljima. A količina, osobito teškog, naoružanja zarobljenog u Varaždinu, bila je veća od količine naoružanja zarobljene u Oluji. Ta količina naoružanja bila je prevaga za budući tijek Domovinskog rata. Ti "dudeki", kako su posprdno oficiri JNA nazivali kajkavce, nanijeli su prvi pravi poraz ondašnjoj trećoj europskoj vojnoj sili – zaključio je Čop.

Tadašnji načelnik Policijske uprave Varaždinske Ivan Žitnjak ponovio je da je pobjedom u Varaždinu pribavljena ogromna ratna tehnika i naoružanje koje je brzo proslijeđeno hrvatskim snagama diljem ratišta.
- Poznata je činjenica da je padom varaždinskog 32. korpusa obrambena moć Hrvatske vojske porasla sedam puta – istaknuo je Žitnjak

Ignoriranje velike varaždinske pobjede

- Razočaravajući je podatak da u kronologiji događanja iz Domovinskog rata Ministarstva obrane nema varaždinske pobjede. Nestala je kao i 32. korpus JNA. Upozoravamo povjesničare da je prešućivanje učinka varaždinskih branitelja u ovoj akciji u najmanju ruku propust, ali i falsifikat – poručio je pukovnik Ivan Rukljič zapovjednik obrane Varaždina dodavši da ovdašnji branitelji nisu primili nikakvo priznanje za učinjeno no da su ponosni na svoj doprinos u obrani Hrvatske.

Okupljene branitelje pozdravili su i zahvalili im na učinjenom i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, izaslanica ministra branitelja Snježana Hunjet te Ante Deur – izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
- Pobjeda nad 32. elitnim korpusom i oslobođenje Varaždina i Varaždinske županije prije 24 godine bio je događaj koji se odrazio na pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu – istaknuo je Deur te, kao i većina govornika, pozvao na zajedništvo i zanos koji je hrvatski narod krasio 90-tih, a koji će pomoći i u dobivanju "gospodarskog rata".
Lepoglavski branitelji

U mimohodu su sudjelovali i branitelji s područja grada Lepoglave – dio njih u postroju postrojbi u kojima su se borili, a dio ispred udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava. U ešalonu zastava koje su predvodile mimohod bila je i ona grada Lepoglave koju je nosio Stjepan Križanec, nećak poginulog branitelja iz Višnjice Stjepana Križanca.