Sri24042019

Posljednje izmjene05:07:10 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo SJEĆANJE Poklonili se ubijenima na Ovčari

Ostale vijesti

SJEĆANJE Poklonili se ubijenima na Ovčari


Prije 27. godina, u noći s 20. na 21. studenog, dogodio se najveći zločin u Domovinskom ratu. Te je noći srbočetnički agresor, nakon što je okupirao Vukovar, na Ovčari ubio više od 250 zarobljenih u vukovarskoj bolnici,. Većinom je bilo riječ o ranjenicima. Među ubijenima na Ovčari bili su i Josip Kapustić, Tomo Jambor i Vinko Andrijanić.

Josip Kapustić i Tomo Jambor bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar i čiji su pad, nakon ranjavanja, dočekali u vukovarskoj bolnici. Zajedno s ostalim ranjenim braniteljima i civilima srpski ih okupator odvozi na Ovčaru gdje su mučeni i u noći s 20 na 21. studenog 1991. ubijeni te zakopani u masovnu grobnicu.

Zajedno s njima na Ovčari je ubijen i Vinko Andrijanić, pripadnik 204. vukovarske brigade, koji je nakon otkrivanja masovne grobnice i identifikacije žrtava pokopan na groblju u Lepoglavi.

Počast su im na groblju u Lepoglavi i Kamenici odali članovi obitelji te braniteljskih udruga s područja gradova Lepoglave i Ivanca, ispred Grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Uz trojicu heroja ubijenih na Ovčari počast je odana i njihovim suborcima Dragutinu Godiniću Bađi i Stjepanu Vusiću koji su također svoje živote na oltar domovine položili braneći Vukovar.