Pet23082019

Posljednje izmjene04:38:16 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo OSVRT Spašavanje mačke u medijskom prostoru izazvalo euforiju

Ostale vijesti

OSVRT Spašavanje mačke u medijskom prostoru izazvalo euforiju


U Hrvatskoj smo već naučili da nevažne vijesti najčešće dobivaju najveći medijski prostor. Na to nisu imuni ni mediji u našoj županiji. Primjer tome je vijest o spašavanju mačke od strane lepoglavskih vatrogasaca koja je na društvenim mrežama i na brojnim portalima dobila veliku pozornost, "vijest" na koju su se svi zakačili.

Možemo se složiti da je riječ o simpatičnom događaju koji je za tu nespretnu i blentavu mačku bio sve samo ne simpatičan. No, ima jedna druga stvar.

Zaboravimo na trenutak mačku koja je eto ispucala jedan od devet života i koja bi ih u onom žlijebu možda ispucala sve da je lepoglavski vatrogasci nisu iz njega izvukli. Pohvale dečkima na tome. No, ti su dečki i njihovi kolege iz drugih vatrogasnih društava odradili niz složenih i opasnih intervencija na koje se mediji i nisu baš "kačili". Doduše, čekali su da se negdje pojavi informacija o nekoj intervenciji i zatim bi o njoj pisali, ne pri tom hvaleći požrtvovnost i rad te spremnost vatrogasaca da ugroze svoju sigurnost pomažući drugima već kroz prizmu crne kronike koja se, na žalost, u medijskom prostoru odlično prodaje. Nisu se ti mediji pojavili na skupštini DVD-a Lepoglava ili nekog drugog društva u našem kraju kako bi iz prve ruke, baš od vatrogasaca, čuli što su sve to oni radili u proteklih godinu dana, koliko su sati svog vremena potrošili za druge, koliko su rada ugradili u sustav zaštite građana i koliko su puta pod rotirkama jurili kako bi pomogli drugima. Ne, to ih ne zanima, njima je to dosadna vijest koja se ne prodaje.

Ima tu još nešto, a tiče se samih građana koji su postali i odviše slobodni zvati vatrogasce i tražiti ih da za njih odrađuju posao koji su mogli i sami odraditi. Budimo iskreni, mačku iz žlijeba mogao je izvući i netko drugi. Nisu dobrovoljni vatrogasci posebno obučeni za ovakve vrste poslova. Možda bi, primjerice, limar to odradio brže. No limar je na poslu ili će naplatiti svoj rad.
Građani moraju shvatiti da su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava građani kao i oni, a povrh toga i dobrovoljci koji imaju svoje obitelji, poslove i obaveze koje će morati napustiti prilikom intervencije, bez obzira kakva ona bila. Čak i one intervencije koje ne spadaju u intervencije zaštite i spašavanja građana, vatrogasci rijetko naplaćuju iako na to imaju pravo. Oni to ne čine jer su naučeni pomagati, jer su jednostavno takvi ljudi. Nemojmo to zloupotrebljavati.

Najlakše je zvati vatrogasce znajući da se oni pozivu u pomoć, bez obzira na doba dana i prilike, nikad neće oglušiti.