Pet23082019

Posljednje izmjene04:38:16 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo SJEĆANJE 26. godišnjica pogibije bojnika Dragutina Naglaša

Ostale vijesti

SJEĆANJE 26. godišnjica pogibije bojnika Dragutina Naglaša


Prije 26. godina, 11. veljače 1993. godine, na zadarsko-novigradskom ratištu poginuo je bojnik Dragutin Naglaš.

Bojnik Naglaš smrtno je stradao od krhotina neprijateljske granate u području Novigrada, kod zaselka Baždarići tijekom raspoređivanja i utvrđivanja satnije na dostignutoj crti obrane Novigrada i njegovog zaleđa od protuudara velikosrpskog agresora u operaciji „Maslenica“.

I ove su se godine na godišnjicu Dragutinove pogibije u Lepoglavi okupili njegovi suborci iz 2. gardijske brigade Gromovi odonosno 1. pješačke bojne Crne mambe te su zajedno s njegovom majkom i suprugom kao i članovima braniteljskih udruga iz Lepoglave te okolice i predstavnicima Grada Lepoglave odali počast istinskom heroju Domovinskog rata.
Počast je bojniku Naglašu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana na njegovom grobu te kod njegove biste.

- Ovog se tužnog dana prisjećamu našeg heroja te mu upućujemo zahvalnost na žrtvi koju je podnio za Hrvatsku. Isto tako zahvalni smo na žrtvi koju svih ovih godina podnosi obitelj Dragutina Naglaša. Tu žrtvu ne smijemo zaboraviti kao ni žrtvu svih naših poginulih branitelja – poručio je tom prigodom Dražen Husnjak, predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

- Izuzetno smo cijenili Dragutina Naglaša kao suborca i zapovjednika. Bio je ljudina. Na žalost, puno je naših suboraca poginulo. Sve ih se sjećamo i cijenimo, a posebno Dragutina Naglaša – istaknuo je Dragutin suborac i heroj Ivica Šafarić Ninja.

Počast je bojniku Dragutinu Naglašu kao i ostalim poginulim braniteljima s područja Grada Lepoglave odana kod novoizgrađenog spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja.
- Još bi jednom zahvalio Dragutinovim suborcima iz Crnih mambi na inicijativi za podizanjem spomen obiježja bojniku Dragutinu Naglašu. Zahvalio bih se svima koji su sudjelovali i podizanju zajedničkog spomen obilježjima za sve poginule branitelje s gradskog područja. Upravo ovdje, na ovom mjestu, djeca i mladi, ne tražeći ih po udžbenicima, mogu saznati imena heroja koji su nekad hodali našim ulicama i živjeli s nama – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač zahvalivši se braniteljima na njihovoj žrtvi.

Bojnik Dragutin Naglaš odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992., Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te brigadnom Zlatnom plaketom "Grom". Posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika.