Uto22102019

Posljednje izmjene11:48:45 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo SURADNJA Lepoglava i Varaždin u hrvatskoj delegaciji na studijskom putovanju o radu s mladima u Litvi

Ostale vijesti

SURADNJA Lepoglava i Varaždin u hrvatskoj delegaciji na studijskom putovanju o radu s mladima u Litvi


Kako bi se pobliže upoznali sa sustavom rada s mladima u Litvi, koji je jedan od najboljih u Europi, od 8. do 12. travnja, u sklopu Erasmus+ projekta „Europe goes local“, organizirano je za gradove i općine te stručnjake u radu s mladima iz Hrvatske studijsko putovanje u Litvu.

U delegaciji iz Hrvatske, među 11 predstavnika jedinica lokalne samouprave i stručnjaka u radu s mladima bio je i zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji je nedavno izabran na dužnost predsjednika pododbora za mlade Skupštine europskih regija pa mu je ovo bio i prvi službeni nastup u novoj ulozi.
Uz zamjenika gradonačelnika Kovača, hrvatsku su delegaciju činili predstavnici gradova Splita, Velike Gorice, Pazina, Pregrade i općine Velika Kopanica te stručnjaci u radu s mladima iz Rijeke, Pule, Karlovca i Crikvenice te Mirna Kezele kao predstavnica grada Varaždina koja je i govorila o novoj kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih.

U sklopu studijskog putovanja naši su predstavnici imali priliku susresti i porazgovarati s predstavnicima gradova, ali i sa službenicima odjela za mlade i drugih tijela unutar sustava gradova koji brinu o mladima. Također, obiđeno je nekoliko centara za mlade, kako u urbanom tako i ruralnom dijelu Litve gdje se vidjela praksa s mladima koju su prikazali sami mladi, ali i stručnjaci u radu s mladima.
- Znali smo kuda idemo pa su i očekivanja bila visoko postavljena jer je Litva uvijek primjer dobre prakse kako u teorijskom, onom javno političkom tako i u onom praktičnom, primijenjenom u lokalnoj zajednici. Očekivanja su većinom i ispunjena, ali ostaje onaj žal kako su najjednostavnija rješenja uvijek zapravo i najbolja, ali mi to nikako ne možemo shvatiti u Hrvatskoj. Ne radi se tu o 'lovi' nego o dobroj volji pojedinaca po našim gradovima i općinama te naravno viziji države kad se govori o mladima – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač pa dodao i nekoliko primjera.

Zbog zakonodavnog okvira koji je preduvjet stvaranja poticajnog okruženja za mlade u lokalnoj zajednici, a posljedično i na državnom nivou, u Litvi unutar lokalne samouprave postoji posebni službenik koji radi direktno s mladima. Svaka jedinica lokalne samouprave tako ima osobu kojoj je primarna zadaća rad s mladima i za mlade. Gotovo svako naselje, od sela do glavnog grada Vilniusa ima svoj prostor za mlade, bilo u obliku kluba mladih ili, tamo gdje je interes veći i Centra za mlade. Centri za mlade imaju takozvane mobilne timove koji obilaze mala mjesta i nekoliko puta tjedno rade s mladima, a novost su i takozvani 'ulični radnici (streetworkers) koji pokreću razne inicijative s mladima u njihovim kvartovima, na ulicama, na javnim prostorima koji su svojevrsna okupljališta mladih.

Kako bi razvijali filantropsku bit volontiranja, reforma obrazovanja u Litvi osigurala je da se posebno boduju volonterski sati mladih prilikom prijava na fakultete, a komponenta suodlučivanja, takozvani co-managemet sustav mladima osigurava ravnopravnost prilikom odlučivanja i donošenja odluka u lokalnoj zajednici te na državnom nivou.
- Naravno, i u Litvi ima nejednakosti u provedbi proaktivne politike prema mladima, ali sve ono što smo vidjeli, u onom zakonodavnom dijelu daleko je ispred nas. Pred nama je sad dosta izazovno razdoblje u kojem ćemo pripremiti svojevrsni vodič za rad s mladima na lokalnom nivou, te donošenje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Ona će predstavljati referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te će biti poveznica između politike i prakse rada s mladima, a tu je svakako i zagovaranje izmjena i dopuna Zakona o savjetima mladih kao i aktivno zagovaranje donošenja toliko puta u ladicu stavljenog Zakona o mladima. Kad uredimo zakonodavni okvir, stvari će se daleko brže i konkretnije razvijati te će mladi konačno postati onaj društveni kapital o kojem stalno govorimo – zaključio je Kovač.

Ovaj projekt strateškog partnerstva pod nazivom „Europe goes local – Supporting Youth Work at the Municipal Level“ predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 21 nacionalnu agenciju iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije i Slovačke, a tu je i SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini.

Europe Goes Local trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini, a u njemu aktivno sudjeluju i predstavnici iz gradova naše županije, Lepoglave i Varaždina.