Ned09082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo SJEĆANJE Odana počast heroju Domovinskog rata – Dragutinu Naglašu

Ostale vijesti

SJEĆANJE Odana počast heroju Domovinskog rata – Dragutinu Naglašu


I ove su se godine na godišnjicu pogibije bojnika Dragutina Naglaša u Lepoglavi okupili članovi njegove obitelji, njegovi suborci iz 2. gardijske brigade Gromovi odnosno 1. pješačke bojne Crne mambe, prijatelji, članovi braniteljskih udruga iz Lepoglave i okolice te predstavnici Grada Lepoglave prevođeni gradonačelnikom Marijanom Škvarićem. Okupili su se kako bi odali počast jednom od heroja Domovinskog rata, a učinili su to na njegovom počivalištu na groblju u Lepoglavi, kod spomen obilježja podignutog u parku na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta njemu u spomen te u Parku hrvatskih branitelja.

Bojnik Dragutin Naglaš poginuo je 11. veljače 1993. godine, na zadarsko-novigradskom ratištu. Smrtno je stradao od krhotina neprijateljske granate u području Novigrada, kod zaselka Baždarići tijekom raspoređivanja i utvrđivanja satnije na dostignutoj crti obrane Novigrada i njegovog zaleđa za vrijeme snažnog protuudara kojeg je velikosrpski agresor poduzeo nakon gubitka teritorija kojeg su hrvatske snage oslobodile u operaciji „Maslenica“.

Okupljeni su se ovom prigodom još jednom prisjetili ratnog puta bojnika Naglaša ističući njegovu hrabrost i herojstvo kojima je zadužio domovinu.
Za svoja je djela bojnik Dragutin Naglaš, uz Spomenicu Domovinskog rata 1990. – 1992., odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te brigadnom Zlatnom plaketom "Grom". Posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika.