Sri23012019

Posljednje izmjene11:37:15 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Boxing Završili izbori! Tko će sjediti u mjesnim odborima?

Završili izbori! Tko će sjediti u mjesnim odborima?

mjesni-odbori

Slab odaziv birača obilježio je izbore za vijeća mjesnih odbora na području Grada Lepoglave. Od ukupno 6778 upisanih birača na izbore je izašlo svega 1473 ili tek 24 posto. Dakle, u svakom od navedenih mjesnih odbora na izbore je u prosjeku izašao svaki četvrti građanin s pravom glasa.

Prema sada službenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva, na izborima, koji su gradski proračun koštali oko 100.000,00 kuna, apsolutnu pobjedu odnijela je koalicija HNS-HSU-SDP osvojivši 10 od 11 mjesnih odbora, odnosno 54 vijećničkih mjesta dok je HDZ bez koalicijskih partnera HSS-a i HSLS-a koji su u Lepoglavi gotovo politički mrtvi jedva uspio zadržati Gornju Višnjicu sa 4 vijećnička mjesta.

Osim u Gornjoj Višnjici, HDZ je osvojio ukupno svega 19 vijećničkih mjesta, a težak poraz posebno je vidljiv činjenicom kako nisu uspjeli osvojiti niti jedno vijećničko mjesto u Očuri i Purgi, a svega jedno mjesto u Žarovnici. Uzrok porazu HDZ-a u spomenutim mjesnim odborima leži u činjenici kako su Nezavisne liste Cvetka Špička u Očuri i Borisa Botkovića u Purgi bile bolje rješenje za tamošnje stanovnike. Iako HDZ ima poveliko članstvo, ono nije toliko disciplinirano kao članstvo HNS-a ili SDP-a, premda su građani i kod Koalicije pronašli pokoju zamjerku jer niti članovi tih stranaka nisu glasali za svoje kandidate ili uopće nisu izašli na izbore što pak govori tezi da odabir nositelja pojedinih lista nije najbolje pogođen ili građani nisu prepoznali pojedince kao buduće lidere njihove mjesne zajednice.

Drugim riječima, način predlaganja kandidata za članove vijeća mjesnih odbora i provedba izbora za vijeća mjesnih odbora treba biti i način prepoznavanja građana koji se hoće i znaju neposredno angažirati u svojoj lokalnoj sredini i svojim radom mogu pridonositi da se pojedine komunalne akcije i uređenja naselja doista provode, da se građanima osiguraju različiti oblici neposredne zdravstvene i socijalne skrbi, osobito za stare i nemoćne osobe, potom različiti kulturni sadržaji, programi za mlade i drugi oblici angažiranja građana u lokalnoj sredini, a ne kako se to u praksi često čini, prema isključivom političko-stranačkom kriteriju.

Sukladno broju stanovnika, u mjesnim se odborima biralo između sedmero vijećnika, odnosno vijećnica. Na ovim se izborima za ukupno 77 vijećnička mjesta natjecalo 24 stranačkih i nezavisnih lista, odnosno 168 kandidata i kandidatkinja, ili troje kandidata za jedno vijećničko mjesto. Ipak, najveći poraz na izborima doživjele su žene jer prema statističkim podacima u Lepoglavi na ovim izborima ne postoji ravnopravnost spolova pri obnašanju vlasti. Od 77 vijećničkih mjesta, žene su osvojile svega 5, odnosno 6,5 posto što je debelo ispod prosjeka i standarda.

Nezavisne liste svojevrsni su lajtmotiv ovogodišnjih izbora. One, iako nemaju (pre)veliku političku moć, ipak su u smislu participativne demokracije i utjecaja na donošenje odluka prepoznate od građana kao alternativa političkim strankama. Naime, sami građani mogu i trebaju preuzimati inicijativu da putem neovisnih lista predlažu kandidate koji prema njihovim saznanjima imaju sposobnosti, prije svega da vlastitim zalaganjem rade za dobrobit lokalne sredine. Samo tako se izborni postupak i sastav vijeća mjesnih odbora može odmaknuti od izborne provjere snaga političkih stranaka prije održavanja izbora za članove predstavničkih tijela i državnih izbora, ako u mjesnim izborima isključivo sudjeluju političke stranke.

Iako su izbori za vijeća mjesnih odbora protekli u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, uz poštovanje izbornih pravila i profesionalan rad biračkih odbora, slab odaziv birača svakako je razočaravajuć. Usprkos svojevrsnoj apatiji građana, zbog dobro znanog trenutka u kojem živimo, ova je statistika upravo poražavajuća, jer upravo bi mjesni odbori trebali biti poveznica između građana i gradske vlasti, a članovi njihovih vijeća glasnogovornici stajališta stanovnika pojedinog dijela grada. Građani, valjda imaju i percepciju da su ovi izbori manje važni ili su i umorni od čestih izbora.

Gotovo isto je bilo, međutim, i na izborima održanim prije četiri godine. Tada je na izbore izašlo svega 22 posto birača što u današanjem kontekstu iako znači povećanje o 2 posto, još uvijek je to samo 2 posto.

Građani su ovakvim odazivom na izbore pokazali kako možda ne razumiju potrebu za aktivnim sudjelovanjem u procesima donošenja odluka. Mjesni odbori su naime idealan oblik kojim se lokalno stanovništvo najlakše može organizirati na razini mjesne samouprave te putem vijeća mjesnog odbora utjecati na rad tijela jedinice lokalne samouprave u svrhu poboljšanja uvjeta i načina života u neposrednoj lokalnoj sredini. Građani organizirani na taj način mogu biti i korektivni faktor lokalnim tijelima svoje jedinice lokalne samouprave, a prijedlozima i inicijativama mogu istodobno pomoći predstavničkim i drugim tijelima jedinica u prepoznavanju neposrednih problema građana pri odlučivanju i razrješavanju različitih komunalnih, kulturnih, zdravstvenih, socijalnih i drugih potreba pojedinih dijelova jedinice lokalne samouprave u cjelini.

Usprkos mišljenju građana kako su ovo ipak marginalni izbori, lepoglavskim izborima prethodila je živa predizborna kampanja, što je svojevrsni dokaz koliko su oni važni za sve relevantne političke stranke. Koliki su ozbiljni test za nadolazeće izbore nakon ovako slabog odaziva birača, tek će se vidjeti, ali rezultati izbora za članove vijeća mjesnih odbora dosta su indikativni i u kontekstu lokalnih izbora.

Inače, obilazeći poneka od 18 biračkih mjesta tijekom izbornog dana, najbolji odaziv birača prema omjeru izlaska birača bio je u Gornjoj Višnjici gdje je izborima pristupilo oko 30 posto upisanih birača, odnosno njih 211.

Koji su to pojedinci koji će činiti sastav vijeća mjesnih odbora prema D’hondtovoj metodi kao i službene rezultate izbora za članove mjesnih odbora grada Lepoglave možete vidjeti OVDJE ili na linku niže.

REZULTATI IZBORA ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA