Čet28012021

Posljednje izmjene11:11:59 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Nastavljeni započeti diplomatski odnosi s Indijom

IZ GRADA Nastavljeni započeti diplomatski odnosi s Indijom


Indijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj proslavilo je 68. godišnjicu Dana Republike Indije i 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom, a na svečanom je prijemu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na poziv Veleposlanike Indije, Nj.e. Sandeepa Kumara nazočio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je prošle godine uspostavio suradnju s indijskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj.

Indijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj. E. Sandeep Kumar u svom je uvodnom obraćanju naglasio kako su multikulturalnost i multireligioznost utkane u hrvatski duh.
- Proslava našeg prijateljstva izražava se u izazovima koji nas čekaju i prilikama koje moramo tražiti – rekao je indijski veleposlanik, istaknuvši neke od hrvatskih tvrtki koje su započele gospodarsku suradnju u Ludbregu i Karlovcu, dodavši kako su i neke renomirane hrvatske tvrtke poput Podravke istražile indijsko tržište u potrazi za partnerima za zajedničku proizvodnju.
Također je naveo kako postoji značajan uzajamni interes u turizmu, ali je ustvrdio kako za indijsko veleposlanstvo Hrvatska nije samo Zagreb, te da su upravo zato obišli većinu hrvatskih gradova i upoznali se s brojnim gradonačelnicima među kojima je i Lepoglava gdje se veleposlanik Kumar susreo sa zamjenikom gradonačelnika Kovačem.

Politika nije tu da otvara radna mjesta kroz izgradnje tvornica jer to ne može raditi, ali politika može kroz ovakve diplomatske aktivnosti osigurati nove prilike našim poslovnim subjektima za širenje svojih poslovnih mogućnosti jer je realni, onaj privatni gospodarski sektor taj koji je generator ekonomskog razvoja našeg kraja. Ovakvim diplomatskim sastancima želimo približiti svjetska tržišta našim poduzetnicima koji pak ovim posredstvom mogu ispitati vlastite mogućnosti za svoje nove poslovne ideje. Drago mi je da je veleposlanik Kumar prihvatio ideju još jednog zajedničkog sastanka u Lepoglavi na kojem će lepoglavski poduzetnici imati priliku predstaviti svoj potencijal – kazao je Kovač.

Uz brojne predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj kao i uvažene goste iz svijeta politike, poduzetništva i kulture, uz veleposnika Kumara širem auditoriju obratio se i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov naglasivši pritom kako su naše dvije zemlje povezane prijateljstvom, te da imaju dugu tradiciju održavanja dobrih odnosa bez otvorenih pitanja.