Pet20072018

Posljednje izmjene03:53:04 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Prijem u Veleposlanstvu Njemačke - zemlje partner ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke

IZ GRADA Prijem u Veleposlanstvu Njemačke - zemlje partner ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke


Nakon održanih pripremnih koordinacija i dobivanja potvrde o sudjelovanju Savezne Republike Njemačke kao zemlje partner na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, jučerašnjim sastankom u njemačkom Veleposlanstvu između Veleposlanika nj.e. Thomasa Schultzea i zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača dogovoreni su i zadnji detalji oko sudjelovanja Njemačke u programu Festivala.

- Sastanak je bio vrlo konkretan i produktivan što i jest odlika njemačkog načina rada, a meni predstavlja izuzetno zadovoljstvo što je Gradu Lepoglavu stiglo još jedno priznanje diplomatskog zbora u Hrvatskoj potvrdom sudjelovanja Savezne Republike Njemačke kao zemlje partner na ovogodišnjem Festivalu. Koristit ćemo prokušani recept kao i lani te u suradnji s Veleposlanstvom nastojati približiti građanima dio njemačke kulture koji se proteže kroz niti naših čipaka koje nas povezuju, a bit će tu i prilike za iskusiti dio njemačke tradicije vezane uz ljude i njihove običaje te okuse koji su prepoznatljivi u njemačkoj društvenoj kulturi – otkriva zamjenik gradonačelnika Kovač i dodaje kako će se Njemačka osim na izložbama i na tradicionalnom koncertu u crkvi predstaviti i u sklopu Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Osim kroz spomenute aktivnosti, ovogodišnji će čipkarski festival Njemačka dodatno obogatiti predstavljanjem čipaka iz 18. i 19. stoljeća koje izrađene tehnikom saksonskog boda, a koje će izložiti izlagači iz njemačkog grada Schneeberga. Gosti će osim same čipke i tradicije čipke predstaviti i dio kulturne baštine Njemačke odnosno pokrajine Saksonije (Saske). I ove će se godine, tijekom održavanja Njemačkog dana u sklopu Festivala, održati modna revija na kojoj će biti predstavljeni modni detalji inspirirani čipkom, uradci dizajnera s Fakulteta za primijenjenu umjetnost iz Schneeberga.

Inače, tema ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke je Baština europskih čipkarskih škola. Centralna izložba "Baština lepoglavske čipkarske škole" bit će posvećena 80-oj obljetnici otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi.

Organizatori pripremaju brojne druge izložbe čipaka iz čipkarskih centara Europe, stručne skupove te zanimljiv i sadržajan popratni kulturno – umjetnički i zabavni program.