Pon17122018

Posljednje izmjene02:55:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Sastanak gradonačelnika s predsjednicima mjesnih odbora

IZ GRADA Sastanak gradonačelnika s predsjednicima mjesnih odbora


- Ova i protekla godina nisu bile lake budući da je gradski proračun zbog postojećih zakonskih odredaba bio manji za 47 %. U te smo dvije godine izgubili gotovo jedan cijeli godišnji proračun što je otežavalo realizaciju brojnih projekta i programa. No, dobra je vijest da će se početi s primjenom novih zakonskih mjera koje donose povrat sredstava odnosno povećanje proračuna. Prema izračunima on bi u 2018. godini trebao biti na razini 14 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić na redovitom, trećem ovogodišnjem, sastanku gradonačelnika s predstavnicima gradskih mjesnih odbora kojem je jedna od točaka Dnevnog reda bila predstavljanje nacrta gradskog proračuna za 2018. godinu.

Govoreći o proračunu gradonačelnik Škvarić napomenuo je da će se u 2018. godini dio proračunskih sredstava, oko 2.5 milijuna kuna, utrošiti za pokrivanje proračunskog manjka iz prethodne godine.
- Prvi je to puta da je ostvaren proračunski manjak. Dogodilo se to jer nismo odustajali od realizacije razvojnih projekata i programa. Nismo pri tom, tražeći potrebna sredstva, dodatno opterećivali građane povećanjem komunalne naknade, kao što su to činile druge jedinice lokalne samouprave, već smo potporu za provedbu projekta i programa tražili iz drugih izvora, najčešće s državne razine. Također, s izvođačima smo dogovarali odgodu plaćanja, a što predstavlja navedeni proračunski manjak – pojasnio je gradonačelnik.
Uz predstavljenu projekciju proračuna koji je dan na javnu raspravu i objavljen je i na službenoj gradskoj internet stranici, na sastanku se razgovaralo i o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu.

Gradonačelnik Škvarić tom se prigodom osvrnuo na brojne realizirane programe kao i one koji su pokrenuti ili su u tijeku – gradnju nogostupa u Žarovnici, Zlogonju i Donjoj Višnjici, sanaciju klizišta u Kameničkom Podgorju, gradnju društvenog doma u Kameničkom Podgorju, izgradnju vodoopskrbnog sustava, uređenje vodotokova, obnovu i širenje javne rasvjete u gradskim naseljima i na zaobilaznici, gradnju spomen-parka, uređenju nerazvrstanih prometnica, ...
- Sve planirane programe, osim jednog, a riječ je o izgradnji parkirališta kod crkve u Višnjici, realizirali smo ili započeli te će biti dovršeni – istaknuo je gradonačelnik.

Tema sastanaka bio je i rad zimske službe. Gradonačelnik je predsjednike mjesnih odbora izvijestio o donesenom Programu rada zimske službe napomenuvši da na području grada postoji 128 kilometara nerazvrstanih cesta koje treba čistiti.
Iako se u radu zimske službe propisuje izlazak na čišćenje prometnica kada snijeg na cesti dosegne visinu od 15 centimetara, gradski Program rada zimske službe propisuje izlazak na čišćenje kada na cesti napada 5 centimetara snijega. Za prometnice prve razine na čišćenje snijega izlazi se osam sati nakon njegova prestanka padanja, na one druge razine nakon 16 sati, a one treće razine nakon 30 sati.
Predsjednici mjesnih odbora izviješteni su da koncesionar za čišćenje snijega ima spremnih 12 ekipa za čišćenje.

Na sastanku je pohvaljena akcija podijele građanima soli za posipavanje cesta te je dodano da soli još ima i da će se, temeljem prijedlog iznesenog na sastanku, uz deponije za podjelu soli u Lepoglavi i Višnjici, postaviti i deponij u Kamenici.

Istaknut je problem nečišćenja nogostupa od strane građana koji imaju obavezu to činiti te su najavljene kazne za građane koji to neće činiti.

Zatraženo je da zimska služba kod čišćenja nogostupa ravnomjerno čisti nogostupe na cijelom gradskom području.

Na sastanku je dotaknuta i tema odlaganja otpada, posebice problem odlaganja otpada na otocima s kontejnerima za smeće gdje građani neselektivno bacaju raznovrsni otpad ne mareći o kojoj se vrsti otpada i kontejneru radi. Potužili su se predsjednici mjesnih odbora i na rad tvrtke Ivkom zadužene za odvoz otpada.