Pon25052020

Posljednje izmjene10:42:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA U OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi započelo provođenje programa produženog boravka u školi kojeg sa 100.000 kuna financira Grad Lepoglava

IZ GRADA U OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi započelo provođenje programa produženog boravka u školi kojeg sa 100.000 kuna financira Grad Lepoglava


Nakon što se u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi oglasi školsko zvono koje označava kraj nastave, 14 od ukupno 315 učenika koji pohađaju lepoglavsku osnovnu školu ne odlaze kućama već u učionicu u kojoj ih čeka učiteljica Nikolina Bračko uz koju će u školi provesti narednih nekoliko sati pišući domaće zadaće, učeći i družeći se kroz razne aktivnosti. Naime, u Osnovnoj školi Ante Starčevića započela je provedba programa produženog boravka u školi u koji je uključena prva generacija lepoglavskih učenika.

- Nakon provedene ankete kojom su roditelji iskazali interes za ovaj program te dobivanja potrebnih suglasnosti i zatvaranja financijske konstrukcije krenuli smo s programom produženog boravka u školi u koji je trenutno uključeno 14 učenika od prvog do četvrtog razreda – istaknuo je ravnatelj OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi, Ratko Tomić.

Ankete o iskazu interesa za program produženog boravka u školi provedene su i u druge dvije škole na gradskom području – u OŠ Ivana Rangera u Kamenici te OŠ Izidora Poljaka u Višnjici no roditelji nisu iskazali dovoljan interes da bi se i te dvije škole krenulo s programom produženog boravka.

Uz dobivanje suglasnosti, važno je bilo zatvoriti financijsku konstrukciju. U tom je dijelu provedbe programa najveći teret ponio Grad Lepoglava.
- Razvoj našeg grada temeljimo na mladim i obrazovanim ljudima pa smo, kao što to činimo kad su u pitanju i brojne druge aktivnosti usmjerene obrazovanju naših najmlađih sugrađana, poduprli i ovaj program za čiju smo provedbu sredstva osigurali već kod donošenja ovogodišnjeg proračuna. U taj se program uključila i Varaždinska županija, no osobno i kao gradonačelnik nisam zadovoljan sustavom njegova financiranja. Naime, uzmimo za primjer troškove provedbe programa na mjesečnoj razini. Mjesečni troškovi koje pokriva Grad Lepoglava iznose 10.000 kuna i njim se financira rad djelatnika uključenog u provedbu programa, roditelji po djetetu koje pohađa program izdvajaju 350 kuna za prehranu dok Varaždinska županija "velikodušno" financira produženi boravak sa 100 kuna po djetetu koje ga pohađa. Dakle, u našem slučaju Varaždinska županija, koja je osnivač osnovnih škola, program podupire sa samo 1400 kuna dok većinu sredstava osigurava Grad Lepoglava. Mi ćemo na godišnjoj razini za program izdvojiti 100.000 kuna i ta ćemo sredstva pronaći u našem proračunu, ali pitam se kako će ih u svojim proračunima osigurati manje općine. Zato je takav sustav financiranja diskriminirajući. Mislim da bi financiranje trebalo biti obrnuto odnosno da bi većinu troškova za rad djelatnika trebala pokriti upravo Županija kao osnivač osnovnih škola dok bi jedinice lokalne samouprave i roditelji financirali ostale troškove – poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić dodajući da će Grad Lepoglava, ako Varaždinska županija za to nema sluha, i ubuduće pronaći rješenje za financiranje programa jer i dalje želi ulagati u djecu i obrazovanje.
- Potičemo izvrsnost kod djece nagrađujući ih za uspjehe koje postižu na školskim natjecanjima, financiramo izvannastavne aktivnosti, podupiremo program razmjene udžbenika, s 200 kuna za nabavku školskog pribora darivali smo sve prvašiće, a ove smo godine, kao nadopunu školskoj prehrani, za sve učenike osigurali trešnje koje smo nabavili od domaćih proizvođača – naveo je gradonačelnik Škvarić brojna druga gradska ulaganja u obrazovanje spomenuvši i brojna te financijski zahtjevna ulaganja u uređenje školskih objekata.

U produženom se boravku učenici okupljaju nakon završetka nastave te oko 12. 30 slijedi ručak nakon kojeg, od 13 do 15 sati, učenici pišu domaću zadaću i uče. Nakon toga slijede fizičke aktivnosti u sportskoj dvorani ili na otvorenom. Vrijeme od 16 do 17 sati učenici u produženom boravku provode uz raznovrsne kreativne igre i druge aktivnosti za koje pokažu interes.
- U produženom se boravku s djecom radi stručno. Djeca uče te sudjeluju u fizičkim i kreativnim aktivnostima. Pored toga, djeca se socijaliziraju, uče se na rad u grupi i timskom radu te razvijaju vještine koje ne mogu razviti kod kuće – pojasnila je učiteljica Nikolina Bračko.

Roditelji su dužni po djecu doći do 17 sati do kada traje svakodnevni program produženog boravka u školi. Iako nisu lišeni obaveza da utvrde da li je dijete spremno za sutrašnji odlazak u školu i po potrebi mu pomognu u dodatnom učenju, roditeljima ipak im ostaje više vremena za ostale zajedničke aktivnosti.

- Iako je program produženog boravka u školi počeo, roditelji i dalje u njega mogu uključiti svoje dijete s čime su roditelji upoznati i na roditeljskom sastanku – poručio je ravnatelj Tomić uvjeren da će se broj djece uključenih u program povećati.