Pon03082020

Posljednje izmjene10:19:45 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Rezultati Instituta za javne financije: Grad Lepoglava jedan od najtransparetnijih gradova u Hrvatskoj

IZ GRADA Rezultati Instituta za javne financije: Grad Lepoglava jedan od najtransparetnijih gradova u Hrvatskoj


Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Prema najnovijim podacima koji se odnose na istraživanje proračunske transparentnosti provedeno u razdoblju studeni 2018. – ožujak 2019., većina jedinica lokalne samouprave popravilo je svoje ocjene za transparentnost, ali neki i dalje izbjegavaju otvoriti svoje financije javnosti.

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.
Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2017., polugodišnje izvršenje proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračun za građane za 2019. godinu.
Na svečanosti proglašenja najtransparetnijih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave bio je i zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

- Transparentnost je jedan od glavnih alata u borbi protiv korupcije. Kad javno objavljujete ovakve podatke i proaktivno nastojite informirati javnost, građane prije svega, o tome kako se njihov novac troši, uvelike utječete na smanjenje korupcije i povećavate integritet, kako vlastiti tako i onaj svoje općine ili grada. A integritet nije ništa drugo nego suglasje onog što govorite s onim što radite. Opet dobiti najvišu ocjenu za transparentnost svakako je dodatno priznanje našim nastojanjima u Gradu Lepoglavi za otvoreno društvo, ali i obaveza zadržavanja tog visokog standarda jer uvijek možete biti još transparentniji, a Grad Lepoglava mora pokazati kako prednjači u tome – poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač preuzimavši priznanje od Instituta za javne financije.