Uto11082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Festival čipke na predstavljanju UNESCO konferencije u Palestini

IZ GRADA Festival čipke na predstavljanju UNESCO konferencije u Palestini


Zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač boravi u Palestini u gradu Beit Sahour pored Betlehema na sastanku mreže ICCN (Inter-City intangible cultural cooperation network). Radi se o najvećoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji akreditiranoj od strane UNESCO-a koja je pokrenuta s ciljem zaštite nematerijalne kulturne baštine i osiguravanja održivog razvoja na razini lokalnih zajednica u svijetu. U članstvu ove mreže nalaze se gradovi koji su nositelji nematerijalne kulturne baštine prema standardu UNESCO-a.

Ovogodišnja tema konferencija posvećena je ulozi lokalnih folklornih i kulturnih festivala u očuvanju baštine i identiteta lokalnih zajednica. Želeći naglasiti važnost očuvanja te baštine, članovi ove svjetske mreže UNESCO gradova predstavljaju svoje festivale, a zamjenik gradonačelnika Kovač ovom prilikom predstavlja 23. Međunarodni festival čipke koji je netom završio u Lepoglavi.

- Ove godine obilježavamo 10 godina od trenutka kad je ime Lepoglave upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i 5 godina članstva u ovoj međunarodnoj mreži. Neizmjerna je čast predstaviti naš Festival čipke u ravnopravnom društvu znatno raskošnijih i financijski izdašnijih festivala iz Indije, Kine, Filipina, Šri Lanke, Palestine ili Španjolske, a istovremeno osjećati ponos da smo, iako daleko manji grad naspram drugih, uspjeli dobiti status UNESCO-a, održavati ga i zadržati dugih 10 godina te ravnopravno surađivati s drugim zemljama i gradovima ove najveće nevladine organizacije s UNESCO predznakom. Da nije bilo lepoglavskih čipkarica koje su njegovale ovu baštinu, ne bi nas danas bilo tu – poručio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Kovač je prisutnima prikazao kratki video koji je nastao netom nakon ovogodišnjeg festivala, nakon čega su prisutni članovi mreže sa svih kontinenata imali pitanja i nekoliko poziva na suradnju pa možda iduće godine u Lepoglavi ugledamo neka nova lica. Prezentaciji su nazočili i palestinski ministar kulture dr. Atef Abu Saif, guverner Betlehemske provincije (guvernata) Kamel Hameed i gradonačelnik Beit Sahoura Jehad Khair s kojim će se zamjenik gradonačelnika susretni na bilateralnom sastanku na kraju konferencije.
Dodajmo podatak kako se ovogodišnja konferencija organizira u palestinskom dijelu Betlehemu, u Beit Sahouru, „Gradu pastira“ gdje se, prema predaji nalazi mjesto rođenja Isusa Krista koje je pretvoreno u Baziliku Rođenja Isusova. Beit Sahour je jedan od najstarijih gradova u Palestini, a zajedno s Jeruzalemom i Betlehemom predstavlja važnu destinaciju hodočasničkih ruta zbog čega je vrlo posjećen i prepoznatljiv na svih religijskim, ali posljedično i kulturnim kartama svijeta zbog čega se nalazi na listi UNESCO-ve nematerijalne baštine.