Sub26092020

Posljednje izmjene10:27:00 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Suradnja s gradovima i regijama Malte

IZ GRADA Suradnja s gradovima i regijama Malte


Zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač, proteklog je tjedna boravio na Malti u sklopu projekta „Entrepreneurship 4 Change“ koji je okupio sudionike iz osam zemalja Europske unije i Perua. Projekt, inače financiran kroz program Erasmus+ koncipiran je u obliku interaktivne edukacije o važnosti poduzetništva i inovacija u poduzetništvu koje pomažu razvoju lokalne zajednice. O primjerima dobre prakse sudionici edukacije slušali su od renomiranih malteških poduzetnika, Gospodarske komore regije Gozo i kroz samu edukaciju koja je ponudila pogled na nove oblike poduzetništva koji se mogu upregnuti u lokalnoj zajednici.

Uz same aktivnosti na edukaciji, zamjenik gradonačelnika Kovač susreo se i s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti kako bi kroz bilateralne sastanke uspostavio prvi službeni kontakt kao preduvjet moguće suradnje u budućnosti. Naime, povezivanje gradova na kulturnom nivou kroz predstavljanje kulturne baštine, ali i otvaranje prostora sudjelovanja za organizacije civilnog društva, djelatnike u kulturi i pojedince nešto je što se posebno potencira u današnjoj Europi.

Zamjenik gradonačelnika susreo se tako s izvršnim tajnicima zaduženima za međunarodnu suradnju i europske projekte regije Gozo i grada Bormle, a poseban je prijem održan kod gradonačelnika Senglee. Sastanci su iskorišteni za predstavljanje lepoglavske kulturne baštine i dosadašnje međunarodno iskustvo kroz provedbu europskih projekata.

- Utvrdili smo nekoliko zanimljivih sličnosti kojima možemo započeti proces službene međunarodne suradnje jer se opet pokazalo kako čipka spaja države i narode. Malta je također razvila dio svoje baštine oko čipke, koja se na Malti zove 'bizzilla', a uz to, tu je i poveznica na vjerskoj razini jer, primjerice u Bormli postoji samostan Svetog Pavla u kojem je ženski redovnički red istog sveca, nešto kao 'pavlinke', a festival na kojem promoviraju svoju baštinu u dane festivala posjeti preko 15.000 ljudi. Kolege s kojima sam se susreo spremni su ugostiti naše čipkarice i 'kulturnjake' te otvoriti mogućnost suradnje između udruga, pojedinaca i uprava naših gradova – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Inače, ovo je nastavak dosadašnje dobre prakse koju Grad Lepoglava provodi u kontekstu približavanja lepoglavske baštine drugim zemljama. Nakon prezentacija u Palestini i Turskoj, ponude za kulturnu suradnju Lepoglavi su stigle iz UNESCO gradova Betlehema i Algamesija (Španjolska), a s malteškim i turskim gradovima se vode pregovori.

- Mi u Lepoglavi smatramo kako je Lepoglava zrela za prezentaciju izvan vlastitih okvira i vlastitih granica – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.