Pet07082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE (2. DIO) Ponovno prepirke oko Savjeta Gradskog vijeća

GRADSKO VIJEĆE (2. DIO) Ponovno prepirke oko Savjeta Gradskog vijeća


Iako je donošenje gradskog proračun za 2015. godinu bila središnja točka Dnevnog reda 15. sjednice Gradskog vijeća grada Lepoglave, i ostale njegove točke imale su svoju težinu te pobudile interes vijećnika.
Uobičajeno, sjednica je započela vijećničkim pitanjima.

Vijećnik Željko Breški (HSP) pitao je zašto nakon posljednje sjednice, kada je postavio slično pitanje, nije, iako se uređuje nogostup u centru Lepoglave, saniran nogostup na relaciji od lepoglavske Osnovne škole do Lepoglavske Vesi.
Što se uređenja nogostupa u centru Lepoglave tiče, odgovorio je gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS), radi se o rekonstrukciji koju u okviru projekta zamjene vodovodnih cijevi provodi investitor.
- Imali smo u planu urediti navedeni nogostup od škole do Lepoglavske Vesi, ali to zbog vremenskih uvjeta nismo mogli napraviti. Postoji mogućnost da ga uredimo do kraja godine, ako ne onda početkom iduće – odgovorio je gradonačelnik Škvarić dodajući kako je u planu navedeni nogostup u potpunosti urediti u okviru projekta izgradnje kanalizacijskog sustava.

- Kod Osnovne škole u Višnjici trebalo bi postaviti svjetlosno upozorenje koje bi vozače upozoravalo na potrebu smanjenja brzine. Nitko nije reagirao na već ranije ovdje podnesen zahtjev da se to riješi, a djeca su u opasnosti što potvrđuje i prometna nesreća koja se na tom mjestu dogodila ovih dana – upozorio je vijećnik Robert Dukarić (HDZ).
- Što se sigurnosti tiče na tom smo djelu već ranije izgradili nogostup i autobusno ugibalište. Uputili smo i zahtjev Županijskoj upravi za ceste da se postavi svjetlosni znak upozorenja i opet ćemo ga uputiti zahtijevajući da se navedeni znak postavi što prije. Ako već ne do kraja godine, onda u proljeće iduće – odgovorio je gradonačelnik Škvarić na kojeg se nadovezao i predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček (HDZ) kazavši da će i s njegove razine ŽUC-u biti upućen istovjetni zahtjev.

Vijećnik Željko Šoštarić (HSS) pitao je gradonačelnika Škvarića tko je investitor u poduzetničkoj zoni kad je riječ o solarnoj elektrani i da li je akt o osnivanju Savjeta Gradskog vijeća zakonit ili nezakonit.
Na prvo pitanje odgovor je bio Skala, dok je na drugo pitanje kao odgovor ponuđeno izdano rješenje Državnog ureda o nezakonitosti navedene odluke.

Uz proračun za 2015. godinu vijećnici su na 15. sjednici prihvatili prijedlog Gradske razvojne strategije od 2014. do 2020. godine. Riječ je o dokumentu koji definira razvoj grada do 2020. godine.
- Ovaj dokument od izuzetne je važnosti za privlačenje novaca iz EU fondova, ali omogućava lakše upravljanje proračunom – pojasnila je Maja Lehman iz Agencije za razvoj Varaždinske županije govoreći o Strategiji koja je, dodala je, usklađena s nacionalnim strateškim dokumentima te dokumentima Europske unije.

Vijećnici su na sjednici prihvatili program rada Gradskog vijeća grada Lepoglave te program suradnje s drugim  jedinicama lokalne samouprave, županijom, raznim ustanovama i ostalim drugim pravnim subjektima na zajedničkim projektima koji su u skladu s Gradskom razvojnom strategijom.

Na Dnevnom redu sjednice bili su i prijedlozi analize stanja  sustava zaštite i spašavanja te smjernica za njegovu organizaciju, koje su vijećnici nakon obrazloženja prihvatili. Isto tako prihvatili su i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nerazvrstanim cestama.
Prihvaćen je i prijedlog uređenja prometa u zoni pješačkog prijelaza preko državne ceste D35 kod željezničke stanice s ciljem povećanja sigurnosti pješaka.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog liste deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj grada Lepoglave, na kojoj se nalaze strojarstvo, elektrotehnika, arhitektura, farmacija, medicina, psihologija, njemački jezik, engleski jezik, matematika, fizika i menadžment u turizmu.
Pri tom je vijećnik Alojz Špičko (HDZ) ustvrdio da ne postoji nikakav popis studenta s područja grada Lepoglave s informacijama o tome što studiraju te popis onih koji su završili neki od studija. U kratkoj raspravi koja se razvila predstavnik Savjeta mladih Mario Žuliček objasnio je da je od strane mladih bilo pokušaja da se takav popis napravi, ali da unatoč trudu i želji to nije bilo moguće zbog prepreka na koje su nailazili kod obrazovnih ustanova koje te podatke nisu željele davati.

Lokalni vodovodi

Na red da o njima raspravlja Gradsko vijeće došla su izvješća o radu lokalnih vodovoda.
U zaključku analize rada izražava se nezadovoljstvo što većina vodovodnih odbora nije dostavila tražena izvješća za prethodnu godinu te nezadovoljstvo neodgovornim djelovanjem lokalnih vodovoda radi potencijalne opasnosti za zdravlje građana.  
Gradonačelnik Marijan Škvarić rješenje vidi u davanju lokalnih vodovoda na upravljanje ovlaštenim distributerima s čime se nije složio vijećnik Željko Breški.
- Naša je voda kvalitetnija i jeftinija i dok ne bude konačne uredbe da se lokalni vodovodi moraju dati na upravljanje distributerima to ne bi smo trebali učiniti – rekao je Breški pozivajući se na provedene analize po kojima je voda ispravna za piće.
Na to ga je vijećnik Zorislav Rodek (HNS) upozorio na činjenicu da u lokalnim vodovodima voda prolazi kroz azbestne cijevi koji su uzročnici karcinoma. Upozorio je pri tom na povećanje broja oboljelih od karcinoma dodavši da analiza koja se provodi ne daje potpunu sliku ispravnosti vode.
U raspravu se uključio vijećnik Robert Dukarić rekavši da ne treba slijepo prihvaćati prijedloge Europske unije rješavanja određenih problema već da bi trebali pogledati u susjedstvo, točnije Sloveniju, gdje su lokalni vodovodi u distributivne vodne sustave uključeni na zadovoljstvo građana koji ih koriste.

Ponovno o Savjetu Gradskog vijeća

Saga o Savjetu Gradskog vijeća nastavljena je i na ovoj sjednici na kojoj je zaiskrilo između nekadašnjih koalicijskih partnera.
Naime, na Dnevnom se redu našao prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Savjeta Gradskog vijeća grada Lepoglave.
Vijećnik Željko Šoštarić prvo je pitao zašto je Odluka o osnivanju Gradskog vijeća, ako je bila nezakonita, objavljena u Službenom vjesniku Varaždinske županije.
- Kako možete van snage staviti nešto što nije stupilo na snagu – nastavio je vijećnik Šoštarić prozivajući jedinstveni upravni odjel da je bez njegovog znanja kao tadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća, ali s njegovim imenom, objavio navedenu Odluku što smatra kaznenim djelom te je najavio pokretanje postupka kojim bi se utvrdilo postojanje kaznenog djela.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček upozorio je Šoštarića da je on počinio kazneno djelo budući da nije, ako je znao za postojanje navodnog kaznenog djela, isto na vrijeme prijavio.
- Na koordinaciji naše koalicije HDZ – HSS – HSP dogovorili smo povlačenje odluke o osnivanju Savjeta Gradskog vijeća, ali se Željko Šoštarić sat vremena prije sjednice predomislio – rekao je Maček nastavljajući kako osnivanje Savjeta Gradskog vijeća nije bila ideja HDZ-a, a niti HSP-a.
- Mi smo svoje ljude stavili u službena tijela odnosno odbore Gradskog vijeća – Odbor za Statut i Poslovnik, Odbor za financije i proračun i Odbor za izbor i imenovanje – pojasnio je Maček kojem je Šoštarić rekao da je iz osobne koristi zasjeo na mjesto predsjednika Gradskog vijeća na što mu je Maček odgovorio da su koristi od toga što ga je zamijenio na mjestu predsjednika imali građani grada Lepoglave.

- Što se tiče dogovora u tadašnjoj koaliciji, baš i nije bilo tako kao što govorite. Odluke smo donosili zajedno kao koalicijski partneri podržavajući jedni druge, a sad govorite da vi to niste podržavali  – istaknuo je javivši se za riječ vijećnik Valent Kelemen (HSS) na što ga je Maček podsjetio i na dogovor o stavljanju Odluke izvan snage na drugoj Izvanrednoj sjednici Vijeća  koju HSS nije ispoštovao.
- Ja do druge Izvanredne sjednice nisam znao da vi želite nešto mijenjati pa zato nemojte pričati da smo mi nešto dogovorili – odgovorio je Kelemen.
- Nazvao sam vas prije toga, a vi niste ni imali pojma da je pred nama druga Izvanredna sjednica Vijeća – replicirao je Maček na što je Šoštarić izrazio sumnju u njegovu iskrenost.

- Sve odluke koje ovo Gradsko vijeće donese, može već na sljedećoj sjednici novom odlukom staviti van snage i ne treba se o tome više raspravljati – uključio se u raspravu vijećnik Zorislav Rodek dok je vijećnik Siniša Štefičar (SDP) pozvao da se prekine saga o Savjetu Gradskog vijeća.

Do kraja rasprave Šoštarić se požalio na odnos jedinstvenog upravnog odjela prema njemu kao predsjedniku Gradskog vijeća dodajući kako su mediji bili neistinito informirani o nekim njegovim postupcima. Nakon toga, s 13 glasova za, jednim suzdržanim i jednim glasom protiv, prihvaćena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Savjeta Gradskog vijeća i Odluka o otklanjanju nedostataka Odluke o osnivanju Savjeta Gradskog vijeća.

Do kraja sjednice vijećnici su prihvatili darovnicu Varaždinske županije kojom se prostor bivšeg mjesnog ureda u Višnjici daruje Gradu Lepoglavi koji će taj prostor ustupiti na korištenje višnjičkim udrugama.