Uto04082020

Posljednje izmjene05:32:16 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football ODRŽANA 16. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (1. DIO) Žustro na "aktualnom satu"

ODRŽANA 16. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (1. DIO) Žustro na "aktualnom satu"


16. sjednica Gradskog vijeća grada Lepoglave po običaju je započela vijećničkim pitanjima, a s obzirom na to da je tu točku Dnevnog reda obilježila žustra rasprava, koja je trajala gotovo sat vremena, podsjećala je na saborski aktualni sat.

Spriječiti da djeca gladuju

Prva je pitanja postavila vijećnica Marija Ribić (HNS). Pitala je gradonačelnika Marijana Škvarića (HNS) što Grad Lepoglava, s obzirom da se sve češće u Hrvatskoj govori o slučajevima gladne djece u školskim klupama, poduzima da se takvi slučajevi ne dogode i na području grada Lepoglave. Vijećnica Ribić pitala je i koliko su sredstava od Grada Lepoglave, u vidu potpora, dobili gospodarstvenici s gradskog područja.

Gradonačelnik Škvarić pojasnio je da od 2005. godine Grad Lepoglava provodi projekt kojim financira prehranu učenika čiji roditelji ne mogu izdvojiti sredstva za plaćanje prehrane svoje djece u školi te da za to na godišnjoj razini Grad Lepoglava izdvaja 50 tisuća kuna godišnje.
- To je primjer dobre prakse i govori drugim općinama i gradovima kako mogu spriječiti da se ne događaju ovako ružne stvari odnosno da djeca u školi budu gladna – istaknuo je Škvarić te u kasnijoj raspravi, na apel vijećnika Željka Breškog (HSP) da u Sabor pokrene inicijativu da se konkretnim aktivnostima spriječi da djeca u školi gladuju, rekao da ne vjeruje da općine i gradovi u kojima ima takvih slučajeva ne mogu poput Grada Lepoglave izdvojiti sredstva kojima bi pokrili troškove prehrane učenika koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji i tako spriječili da budu gladna.
- Neka im svima Lepoglava bude primjer – zaključio je Škvarić koji je na drugo pitanje vijećnice Ribić odgovrio da je Grad Lepoglava u protekloj godini izdvojio više od 600 tisuća kuna za potpore gospodarstvenicima koji posluju na području grada Lepoglave i to subvencioniranjem kamatne stope za poduzetničke kredite, oslobađanjem plaćanja poreza na tvrku, davanjem potpora u poljoprivredi te sufinanciranjem razvojnih programa.
- Vidi se povećanje gospodarskih aktivnosti i gospodarski rast. Određeni poduzetnici svoja poduzeća, zbog naših potpora, sele na područje grada Lepoglave – istaknuo je Škvarić.

Vijećnika Željka Breškog zanimalo je dal se svi projekti i programi Grada Lepoglave odvijaju prema planu. Gardonačelnik Marijan Škvarić odgovorio mu je potvrdno navodeći program kapitalnih investicija koji se već počeo realizirati, a odnosi se na nastavak gradnje kanalizacije za naselje Lepoglavu i njenu okolicu, nastavak sanacije klizišta i rekonstrukciju javne rasvjete, raspisivanje natječaja za uređenje kanalzacije u Vulišincu, javnog natječaja za realizaciju projekta izgradnje društvenog doma u Kameničkom Podgorju te za uređenje nerazvrstanih cesta.

"Izgubili smo poštu, sad ćemo i poštare"

- Izgubili smo poštu, a sad ćemo i poštare – konstatirao je vijećnik Robert Dukarić (HDZ) pitajući što se to događa s distribucijom pošte na području Višnjice. Naime, nakon što su Hrvatske pošte u Višnjici zatvorile poštanski ured, rekao je Dukarić, sada su smanjile i broj dolazaka poštara na Višnjicu.
- Poštari dolaze samo jednom tjedno. Tako smo primjerice čestitke za Božić dobili negdje oko Tri kralja – rekao je Dukarić napomenuvši da je zatvaranje poštanskog ureda i sada smanjen broj dolazaka poštara stvorio probleme mještanima Višnjice, posebice starijoj populaciji.

- Hrvatska pošta je nastavak rada poštanskog ureda u Višnjici Gradu Lepoglavi uvjetovala podmirenjem troškova u visini od 180 tisuća kuna na što nismo mogli pristati. Pokušali smo tada naći neko drugo rješenje kao što je davanje prostora u zakup i preuzimanja franšize, ali nije bilo zainteresiranih – odgovorio je Škvarić na što su se u raspravu uključili i neki vijećnici. Dio njih pravdao je takav odnos Hrvatske pošte tržišnom utakmicom.
- Tražim samo da mi se odgovori na pitanje zašto je smanjen broj dolazaka poštara u Višnjicu – prekinuo ih je vijećnik Dukarić pojašnjavajući im da ne traži odgovor od njih već Hrvatske pošte na što je gradonačelnik Škvarić rekao da će razgovarati s upravom Pošte i da nikako neće dozvoliti da se zatvori i poštanski ured u Lepoglavi o čemu su već počela govorkanja.

Vijećnik Dukarić tražio je i pojašnjenja vezana za cijenu odnosno za postotak sufinanciranja tečaja za sigurno rukovanje pesticidima i zašto jedan tečaj, s obzirom na broj zainteresiranih, nije održan u Višnjici na što je upućen organizatoru tečajeva Agro-turističkom klasteru "Lepoglava".