Pet24012020

Posljednje izmjene07:00:14 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE – PITANJA VIJEĆNIKA (2. dio) Kako nadomjestiti gubitak u proračunu te što je sa sufinanciranjem prijevoza

GRADSKO VIJEĆE – PITANJA VIJEĆNIKA (2. dio) Kako nadomjestiti gubitak u proračunu te što je sa sufinanciranjem prijevoza


S obzirom na gubitak sredstava iz proračuna prouzročen novim zakonskim propisima, vijećnik Zorislav Rodek (HNS) pitao je na posljednjoj održanoj sjednici Gradskoj vijeća gradonačelnika da li postoji način na koji će se to nadoknaditi odnosno da li postoji naznaka da će neko ministarstvo dati potporu Gradu Lepoglavi kako bi se mogli realizirati kapitalni gradski projekti.

- U dvije je godine izvorni proračun Grada Lepoglave s 15 je milijuna kuna pao na 6 milijuna kuna. U protekloj smo godini realizirali 16 projekata za koje smo dobili potpore iz Europske unije, resornih ministarstava, Hrvatskih voda, Županijske uprave za ceste, Elektre te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Te smo potpore, koje su bile ukupno veće od sedam milijuna kuna, mogli ostvariti i iskoristiti jer smo bili u mogućnost predfinancirati projekte i osigurati potrebno učešće – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) te kazao kako, na žalost, ne vidi naznake za dobivanje novih potpora, dapače, izvijestio je, dobivene se brojen odbijenice od nekoliko ministarstava čak i u situacijama kada Grad ima sve uvjete za dobivanje potpora od kojih su neke bile i dogovorene.

Što je s prijevozom srednjoškolaca

- Roditelji srednjoškolaca zabrinuti su i pitaju se što će biti s prijevozom srednjoškolaca. S obzirom na to da su autobusne karte skupe, primjerice mjesečna učenička karta za relaciju Višnjica – Ivanec košta 852 kune, a za relaciju Višnjica – Varaždin 1402 kune, roditelji neće biti u mogućnosti plaćati ih i školovati svoju djecu – pitala je vijećnica Slavica Cingesar (HNS) ističući kako bi nemogućnost školovanja djece zbog skupog prijevoza bila velika nesreća za kraj koji je udaljen od gradova u kojima se nalaze srednje škole.

- U Varaždinskoj županiji možemo biti zadovoljni i ponosni jer se od 2005. godine, kada je krenuo program besplatnog prijevoza, broj djece koja idu u srednju školu povećao za 30 posto – podsjetio je odgovarajući na vijećničko pitanje gradonačelnik Škvarić dodajući da su vladinom odlukom o nefinanciranju prijevoza pogođeni upravo ruralni krajevi.
- S obzirom na cijenu karte na relaciji Višnjica – Varaždin možemo izračunati da je obitelj u Višnjici zahvaljujući sufinanciranju prijevoza u četiri godine uštedjela oko 40.000 kuna – poručio je gradonačelnik ističući da vjeruje da će se na čelu sa županom uspjeti izboriti da taj program ide dalje.