Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football 26. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (1 DIO) Poznati dobitnici gradskih priznanja

26. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (1 DIO) Poznati dobitnici gradskih priznanja


Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se povodom obilježavanja Dana grada održati 8. prosinca bit će dodijeljena gradska priznanja. Primit će ih nagrađivani mladi glazbenik iz Višnjice Marijo Đura, dr. Nikola Grozdanovski, udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava te tvrtke Funda i Drvodjelac.

Odluka je to koju je Gradsko vijeće donijelo na sjednici održanoj 14. studenog, a temeljem pristiglih prijedloga i potvrde njihove valjanosti od strane Povjerenstva za dodjelu gradskih priznanja. Mariju Đuri te tvrtkama Funda i Drvodjelac dodijelit će se nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, dr. Nikoli Grozdanovskom povelja počasnog građanina grada Lepoglave dok će udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava primiti plaketu za doprinos ugledu i promociji grada Lepoglave.

Odluka nije donesena jednoglasno budući da se s njom nije složio vijećnik Stjepan Črepinko (HSS) koji je prilikom glasanja bio suzdržan. Prije toga izrazio je neslaganje s proglašenjem dr. Nikole Grozdanovskog počasnim građaninom grada Lepoglave.

26. sjednica Gradskog vijeća započela je pitanjima vijećnika, no prije toga vijećnik Črepinko, prilikom prihvaćanja zapisnika prošle sjednice, negodovao je što je u jednom od medijskih izvješća navedeno da je prilikom glasanja o Polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna navedeno da su on i vijećnik Željko Šoštarić (HSS) bili suzdržani, a glasali su protiv. Za taj je krivi navod u medijskom izvješću vijećnik Črepinko prozvao gradonačelnika rekavši da je to učinjeno po njegovom nalogu.

Prvo je vijećničko pitanje postavio vijećnik Željko Breški (HSP AS). Pitao je zašto park u kojem se nalazi bista bojnika Dragutina Naglaša još nije dobio ime iako je bilo najavljeno imenovanje navedenog parka parkom Dragutina Naglaša. Istaknuo je da za to ne postoje prepreke u smislu potrebe zamjene osobnih dokumenata građana jer nije riječ o promjeni imena ulica, a što bi prouzročilo promjenu adresa.
Gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) istaknuo je u odgovoru da je dogovoreno da javni prostori i ulice dobiju imena poginulih branitelja s područja grada Lepoglave. Za to je, dodao je, potrebno provesti proceduru. Namjera je da se imenima poginulih branitelja imenuju novi javni prostori i ulice koje će biti formirane novim prostornim planom. Želja je ne stvarati probleme i troškove građanima, a koji bi nastali promjenom imena postojeći ulica i javnih prostora. Namjera je bila pričekati donošenje prostornog plana i tada provesti proceduru imenovanja, rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Željko Šoštarić postavljajući pitanje, prvo se osvrnuo na pismenim putem dobiven odgovor na pitanje koliko je koštao ovogodišnji Festival čipke.
- Sumnjam da je Festival koštao samo 250.000 kuna koliko je navedeno u pismenom odgovoru – komentirao je dobiveni odgovor vijećnik Šoštarić te pitao gradonačelnika dali mu je u vremenu kada je bio saborski zastupnik i tamo primao plaću iz proračuna Grada Lepoglave isplaćena naknada za volontersko obavljanje posla gradonačelnika. Pitao je i da li pročistač otpadnih voda u Kamenici troši struju, tko je plaća i kolika njena mjesečna rata.
- Festival čipke financira se i iz drugih izvora, osim iz gradskog proračuna. Tu su još donacije, sponzorstva i potpore koje ne idu preko Grada već preko partnera koji sudjeluju u organizaciji Festivala – rekao je između ostalog gradonačelnik Škvarić dodajući da postoji širok opseg aktivnosti u okviru organizacije Festivala koje potrebno financirati.
Što se naknade za volonterski rad tiče, gradonačelnik Škvarić je odgovorio da u vremenu kada je postao gradonačelnika obavljao volonterski nije dobivao naknadu za taj rad već samo saborsku plaću.
- Za sve ono vrijeme koliko mi je trajao saborski mandat Grad je uštedio preko pola milijuna kuna budući da ga nisam opterećivao svojom plaćom. Unatoč tome ja sam radio u Gradu, stvarao nove vrijednosti koje su itekako vidljive – dodao je gradonačelnik Škvarić dodavši i da se neistinito govorilo o tome da je iskoristio tzv. pravo 6+6, odnosno pravo da nakon isteka mandata saborskog zastupnika prima punu saborsku plaću u narednih 6 mjeseci te polovicu plaće u još narednih šest mjeseci.
Na pitanje o potrošnji električne energije na pročistaču u Kamenici gradonačelnik je odgovorio kako trenutno nema tih podataka te pojasnio da je pročistač dan na upravljanje Varkomu te da određen trošak njegova rada postoji. Pozvao je vijećnika Šoštarića da podatke potraži u Grad gdje će ih i sigurno dobiti.

Predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Mačeku (HDZ) pitanje je uputio vijećnik Robert Dukarić (HDZ). Podsjetio je predsjednika Vijeća da je na prošloj sjednici najavio početak gradnje nogostupa na Višnjici za mjesec listopad. S obzirom da je već mjesec studeni, a gradnja nogostupa još nije krenulo, vijećnika Dukarića zanimalo zašto unatoč najavama gradnja nije počela.
U odgovoru je predsjednik Gradskog vijeća Maček istaknuo kako je on od odgovornih u Županijskoj upravi za ceste dobio informaciju da se s gradnjom nogostupa u Višnjici kreće s početkom listopada te je prenio tu informaciju koja je očito bila kriva.
Na odgovor se nadovezao gradonačelnik Škvarić koji je istaknuo da je gradnja nogostupa milijunska investicija i da je u većem djelu financira Županijska uprava za ceste te da je zbog toga, i činjenice da Grad ne može taj financijski teret preuzeti na sebe, bolje malo pričekati nego odustati od projekta.

Vijećnik Stjepan Črepinko osvrnuo se u svom pitanju na sastanak koji je gradonačelnik imao s predstavnicima organizatora gradskih manifestacija – Festivala čipke, Lepoglavskih dana, Jailhouse festivala i Dana sporta, zabave i kulture u Višnjici, a po pitanju pripreme gradskog proračuna. Vijećnik Čerepinko kategorički tvrdi da je gradonačelnik predstavnicima organizatora manifestacija obećao istu količinu sredstva s kojima su raspolagali protekle godine te je ponukan time pitao zašto i oni ne bi na svojim leđima osjetili tert krize odnosno da im se smanji količina sredstva koja dobivaju te da se ta sredstva usmjere uređenju nerazvrstanih cesta.
Gradonačelnik Škvarić upitao je vijećnika Črepinka kako može tvrditi što je na sastanku izrečeno kada na njemu nije bio, a zatim dodao da je na sastanku od organizatora manifestacija zatraženo da izrade kalendar događanja te da naprave financijske projekcije manifestacija koje organiziraju kako bi ih se uskladilo s realnim mogućnostima gradskog proračuna.
- Na sastanku ste rekli da će novca biti dovoljno i da će sve njihove želje biti ispunjene. Tako ste izjavili i iza toga stojim – zaključio je vijećnik Črepinko.

Vijećnik Zorislav Rodek (HNS) pitao je gradonačelnika Škvarića kada će biti završena kanalizacija u Kamenici te kakva je situacija s izgradnjom kanalizacije na čitavom gradskom području.
Što se Kamenice tiče, odgovorio je gradonačelnik, prva je faza uspješno odrađena, u drugoj je fazi izgrađen pročistač, a slijedi treća faza odnosno proširenje kanalizacijske mreže. Što se ostalog gradskog područja tiče, pojasnio je gradonačelnik, ishodovana je građevinska dozvola za izgradnju kanalizacije za centar Lepoglave i okolna naselja te je izgrađen dio kanalizacijskog sustava. Trenutno je Lepoglava izuzeta iz projekta hrvatskih voda, a koji se odnosi na izgradnju aglomeracijskog sustava koji obuhvaća područje grada Lepoglave. Razlog tome je postojanje lokalnih vodovoda koji nisu pod ingerencijom ovlaštenih distributera vode. Za uvrštenje u projekt izgradnje aglomeracijskog sustava, a time i nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava na gradskom području, potrebno će biti riješiti taj problem.

Da li ima novih informacija iz Glazbene škole vezanih za njeno djelovanje na području grada Lepoglave pitala je vijećnica Slavica Cingesar (HNS).
U danom je odgovoru gradonačelnik Škvarić podsjetio na nedavno održan sastanak s ravnateljem Glazbene škole i ravnateljima osnovnih škola s gradskog područja, a koji je organiziran na inicijativu vijećnice Cingesar. Želja je Grada da se što više djece pohađa Glazbenu školu, istaknuo je gradonačelnik, čijem će radu potporu dati Grad Lepoglava koji je i dosad podupirao glazbeno školovanje djece na cijelom gradskom području.