Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE 2. DIO Zatražena jača kontrola zimskog održavanja cesta

GRADSKO VIJEĆE 2. DIO Zatražena jača kontrola zimskog održavanja cesta


Dionice nerazvrstanih cesta "Horvati – Gaj" u dužini od 360 metara, "Vinogradska ulica, nastavak Huteni – Druški" dužine 190 metara i "Odvojak Frankopanska ulica" u dužini od 60 metara na području Mjesnog odbora Lepoglavska Ves, zatim 260 metara duga dionica "Hadijaki – Vranjka" u Mjesnom odboru Zlogonje te dionice"Vukovski – Križopotje Franci" dužine 290 metara i "Put Petari" dužine 100 metara na području Mjesnog odboru Gornja Višnjica uvrštene su u Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području grada Lepoglave koji su članovi Gradskog vijeća jednoglasno prihvatili na posljednjoj održanoj sjednici.

Prije samog glasanja održana je rasprava tijekom koje je gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) rekao da je prije desetak godina na gradskom području bilo oko 30 kilometara asfaltiranih nerazvrstanih cesta, a da ih je danas asfaltirano oko 135 kilometara te da postoji još oko 150 kilometara neasfaltiranih nerazvrstanih cesta koje nisu asfaltirane. Na to je vijećnik Stjepan Črepinko (HSS) pitao gradonačelnika koliko će, s obzirom na to da će se ove godine asfaltirati oko 1.2 kilometara nerazvrstanih cesta, trebati da se asfaltira još tih 150 kilometara bude li se išlo ovogodišnjim tempom.

- Ponovit ću da smo u 10 godina uredili oko 100 kilometara nerazvrstanih cesta. U tih je 10 godina uređeno više cesta nego u 50 godina prije. Neke lokalne nerazvrstane ceste se niti ne trebaju asfaltirati. Naime, postoje prioriteti. U ovom trenutku možemo reći da Grad Lepoglava ima asfaltiran ili dobro utvrđen put do svakog domaćinstva – odgovorio je gradonačelnik dodavši da se ceste uređuju prema zahtjevima građana.
Vijećnik Željko Šoštarić (HSS) replicirao je gradonačelniku rekavši da nije baš tako kako govori jer da na području Višnjice, točnije Zlogonja, postoji zaselak do kojeg ne vodi nikakav put.
- Okupite ljude, dajte zahtjev, riješite imovinske pravne odnose i krenut ćemo s uređenjem – odgovorio mu je gradonačelnik na što je vijećnik Šoštarić rekao da to nije njegov već posao gradonačelnika.
- Mogli ste napraviti puno više toga – dodao je Šoštarić.

Vijećnik Robert Dukarić (HDZ) je pak u raspravi upozorio da je gotovo polovica asfaltiranih nerazvrstanih cesta na području Višnjice u katastrofalnom stanju, dok je vijećnik Zorislav Rodek (HNS) naglasio da se Grad zalaže da svako domaćinstvu na gradskom području ima pristupnu asfaltiranu cestu.

Nakon rasprave vijećnici su jednoglasno usvojili Program modernizacije nerazvrstanih cesta.

Odabran koncesionar za čišćenje snijega

Vijećnici su također jednoglasno poslove čišćenja snijega i zimskog održavanja nerazvrstanih cesta, na period od četiri godine, dodijelili tvrtki Enigma iz Lepoglave koja se jedina javila na raspisani gradski natječaj.

I toj je odluci prethodila rasprava u kojoj su svi vijećnici, koji su se javili za raspravu, izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim čišćenjem snijega i zimskim održavanjem nerazvrstanih cesta.
- Nezadovoljni smo kako se obavljaju poslovi čišćenja snijega i ostali radovi – istaknuo je vijećnik Robert Dukarić izrazivši bojazan da se to neće promijeniti s obzirom na to da je tvrtka koja se prijavila na natječaj povezana s tvrtkom koja je dosad obavljala te poslove. Pitao je, kao i vijećnik Stjepan Čerepinko, zašto se uvijek ista tvrtka odabire za te poslove s obzirom na nezadovoljstvo građana obavljenim poslom.
- Svi smo nezadovoljni, ali koga drugog odabrati kad se on jedini javi – pitao je kolege vijećnike vijećnik Siniša Štefičar (SDP) na što je vijećnik Dukarić rekao da se imalo vremena potražiti nekog drugog.
- Prihvatimo li ponudu, možemo izvođača radova, u slučaju lošeg obavljanja posla, teretiti za loše izvedene radove – predložio je vijećnik Dukarić.
- Činjenica je da je na natječaj stigla samo jedna ponuda. Natječaj je trebalo raspisati ranije, a ne sad kad nam je sezona snijega pred vratima. Da smo ga raspisali ranije mogli bi smo ga poništiti i ponovno raspisati. Ali što ako se opet dogodi isto i na novi natječaj stigne samo jedna prijava, morat ćemo je, zadovoljava li uvjete natječaja, prihvatiti – rekao je vijećnik Zorislav Rodek.
Potom je gradonačelnik Škvarić istaknuo kako je natječaj javan i transparentan i mora se poštivati.
- Pitanje zašto se nitko drugi nije javio. Vjerojatno zato što znaju o kako se zahtjevnom terenu za čišćenje radi. Potrebna nam je tolerancija i strpljenje, ali i više poštivanja propisa od strane građana. Pored toga, postoje prioriteti s kojima bi se građani trebali upoznati – istaknuo je gradonačelnik.

Ponuda tvrtke Enigma za čišćenje snijega i zimsko održavanje nerazvrstanih cesta potom je jednoglasno prihvaćena uz zaključak da se jače kontrolira kako obavlja dodijeljene joj poslove.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i Program rada Savjeta mladih Grada Lepoglave. Pri tom su se uglavnom mogle čuti pohvale mladima za njihov rad i provedene.

Pored navedenih točaka Dnevnog reda, potvrđen je prijedlog kojim se Marija Rodek imenuje sucem porotnikom Županijskog suda u Varaždinu.