Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE Održana posljednje sjednica ovog saziva Gradskog vijeća, slijede izbori

GRADSKO VIJEĆE Održana posljednje sjednica ovog saziva Gradskog vijeća, slijede izbori


Gradsko vijeće grada Lepoglave održalo je u utorak, 11. travnja posljednju sjednicu u ovom sazivu. Atmosfera na sjednici bila je nešto opuštenija, ali nije nedostajalo rasprava sličnih onima koje su obilježile gotovo cijeli mandat ovog Gradskog vijeća.

Ne samo rasprave, koje su nekad bile vrlo žustre, ali i neprimjerene, ovaj je saziv obilježila i smjena predsjednika Gradskog vijeća nakon pucanja koalicije HDZ – HSS – HSP AS. S mjesta predsjednika smijenjen je Željko Šoštarić iz HSS-a, a na njegovo je mjesto izabran Robert Maček iz HDZ-a. Sazivane su tijekom rada ovog Gradskog vijeća i izvanredne sjednice, a osim već ranije navedenog pucanja koalicije HDZ-HSS-HSP AS potkraj ovog saziva Gradskog vijeća do izražaja je dolazilo razmimoilaženje i unutar kluba vijećnika HDZ-a što je posebice bilo vidljivo prilikom glasanja.

I posljednja je sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu počela pitanjima i prijedlozima vijećnika. I ovog puta priliku da postave pitanja iskoristilo je dvoje vijećnika koji su tijekom četiri godine bili najaktivniji po tom pitanju.

Vijećnik Robert Dukarić (HDZ) pitao je što je s najavljivanim projektom izgradnje infrastrukture odnosno postavljanja optičkog kabla za internet na pograničnom području Višnjice.
- Riječ je o projektu Varaždinske županije koji pokriva područje općina Benje i Klenovnika te grada Lepoglave. Budući da je riječ o nekomercijalnoj zoni plan je da se u okviru javnog privatnog partnerstva potegne navedena mreža i da ona bude vlasništvo jedinica lokalne samouprave. S obzirom na to da je Varaždinska županija nositelj projekta mi smo trebali ispuniti svoje partnerske obaveze što smo i u cijelosti učinili tako da će županija prijaviti projekt na jedan od sljedećih natječaja koji se tiču komunalne infrastrukture. No, ne mogu točno reći kada će to biti – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač (SDP) kome je pitanje bilo upućeno.

Uslijedila je pitanje vijećnika Stjepana Črepinka (HSS) koji je prozvao gradonačelnika Marijana Škvarića da je u više navrata izjavio da tko se neće priključiti na javnih vodovod nema pravo na izgradnju komunalne infrastrukture.
Tu je njegovu konstataciju gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) odbacio rekavši kako on to nikad nije rekao niti bi mu na pamet palo nešto takvo govoriti.

U nastavku sjednice razmotren je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna grada Lepoglave za 2016. godinu.
- Iznos od oko 12 milijuna kuna kojim smo zaključili gradski proračun za 2016. godinu govori o odgovornom odnosu prema sredstvima koja smo imali na raspolaganju. Moram istaknuti da smo radili pod otežanim uvjetima. Još uvijek nas koče mjere koje su uzrokovale pad izvornih proračunskih prihoda za 47 posto. Unatoč tim mjerama izvršili smo sve obaveze prema korisnicima proračuna, posebice u društvenom segmentu. U komunalnom djelu uključili smo se u sve projekte i programe koje su raspisala resorna ministarstva. Osigurali smo 900.000 kuna kapitalnih potpora iz državnog proračuna. Iako izgleda da je riječ o velikoj potpori moram još jednom spomenuti više od četiri milijuna kuna bez kojih smo ostali promjenom zakonskih propisa. Problem gubitka proračunskih prihoda nismo rješavali povećavanjem komunalnih naknada i doprinosa niti poreza koji su ostali na istoj razini od 2003. godine – istaknuo je, podnoseći Izvješće, gradonačelnik Škvarić.
Vijećnik Črepinko je u raspravi, koja je uslijedila, iznio stav da u zadnje četiri godine proračun nije bio razvojan te da su se sredstva trošila na društveni segment dok je su za razvoj komunalne infrastrukture ostale samo mrvice.
Gradonačelnik ga je podsjetio da prije donošenja proračuna njegovi korisnici podnose zahtjeve koji se potom ugrađuju u proračun.
- Udruge s gradskog područja ne traže novac za sebe već za projekte i programe. Dapače, troše pri tom i svoj novac. Recite im vi da im ti novci ne trebaju - poručio je gradonačelnik Škvarić vijećniku Črepinku prozvavši ga da za svog rada u Vijeću nije dao niti jedan konstruktivan prijedlog već da su se njegove rasprave isključivo svodile na kritiziranje.
O tome da se za komunalnu infrastrukturu nisu izdvajale mrvice, istaknula je Branka Funda iz financijskog odjela Grada, vidljivo je po relevantnim podacima koji govore da se za razvoj komunalne infrastrukture u 2016. godini izdvojilo 25 posto, a u prijašnjim godinama i preko 40 posto proračuna, a što se vidi i po povećanju vrijednosti gradske imovine.
Da je podneseno izvješće samo demagogija rekao je vijećnik Željko Šoštarić (HSS) dodavši da vijećnici HSS-a nisu mogli utjecati na odluke Gradskog vijeća već da su mogli samo gledati demonstraciju političke sile.
Gradonačelnik Škvarić samo je odgovorio da sve što je rekao za djelovanje vijećnika Črepinka odnosi se i na djelovanje vijećnika Šoštarića.
Izvješće je prihvaćeno uz tri glasa protiv i to vijećnika Črepinka, Šoštarića i Dukarića.

Prihvatilo je Gradsko vijeće, s tri glasa protiv i to vijećnika Željka Šoštarića, Stjepana Črepinka i Roberta Dukarića, izvješća o izvršenju Programa javnih potreba u 2016. godini. Radi se o programima javnih potreba u sportu, vatrogastvu, civilnoj zaštiti, udrugama, socijalnoj skrbi, obrazovanju, poljoprivredi, ruralnom razvoja i turizmu.

Usklađujući gradske akte s najavama ukidanja komunalne naknade i uvođenja poreza, vijećnici su prihvatili prijedloge odluka o gradskim porezima te povjeravanju poslova utvrđivanja i naplate gradskih poreza.
Ujedno, vijećnici su prihvatili Odluku o donošenju III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Lepoglave, a vezana za izgradnju plinovoda koji će prolaziti gradskim područjem.
Vijećnici su prihvatili da se posao prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Lepoglave dodijeli tvrtki IVKOM.

Na kraju sjednice na radu vijećnicima su se zahvalili predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček (HDZ), gradonačelnik Marijan Škvarić, Siniša Štefičar (SDP) ispred Kluba vijećnika SDP-a i HSU-a te Zorislav Rodek ispred Kluba vijećnika HNS-a.

Željko Šoštarić na kraju je prozvao gradonačelnika da nije realizirao niti jedan projekt o kojima je govorio – od Dječjeg vrtića Lepoglava, Centra bioraznolikosti na Višnjici, tržnice, Centra za posjetitelje do Tehnološkog centra drvne industrije na što mu je gradonačelnik poručio da ne razumije postupke pripreme, provođenja i realizacije projekata te da nisu bili otvoreni natječaji na koji su navedeni projekti trebali biti prijavljeni. Pitao je vijećnika Šoštarića zašto on nije osigurao sredstva potrebna za realizaciju tih projekata koji su, dodao je Škvarić, u određenim fazama pripreme od kojih će neki ovih dana biti prijavljeni na natječaje koji se napokon otvaraju.