Ned31052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE (2. dio) Brojna vijećnička pitanja

GRADSKO VIJEĆE (2. dio) Brojna vijećnička pitanja


Iako je prema Poslovniku rada Gradskog vijeća vrijeme za postavljanje pitanja ograničeno na jedan sat i ovog je puta zbog brojnih vijećničkih pitanja ta granica probijena.

Vijećnik Željko Šoštarić (HSS) pitao je gradonačelnika da li razmišlja, s obzirom na to da dolazi božićno vrijeme, o ponovnoj podijeli novčanog božićnog poklona od 100 kuna građanima slabijeg imovinskog stanja.
Pitao je i da li se, s obzirom na to da se na natječaj za prodaju zemljišta u poduzetničkoj zoni nije nitko javio, planira raspisati novi natječaj za prodaju zemljišta. Pri tom je predložio da se u interesu Grada i u zakonskim okvirima promjene uvjeti natječaja, što se tiče cijene ili pogodnosti, a da se posebna pažnja posveti domaćim poduzetnicima koji tamo imaju tvrtke i zapošljavaju ljude te im je umanjena vrijednost tvrtki zbog tamo postavljenih solarnih panela koji su ih zagradili i onemogućili širenje.
Gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) na prvo je pitanje odgovorio dajući informaciju da je u prijedlogu proračuna za iduću godinu i stavka isplate božićnice i uskrsnice za građane slabijeg imovinskog stanja. Što se natječaja za prodaju parcela u poduzetničkoj zoni tiče odgovorio je da se, kad je o prodaji riječ, sve mora raditi u okviru zakona. Dodao je da se iduće godine može pokrenuti rasprava o novim pogodnostima za kupnju parcela u poduzetničkoj zoni.
Vijećnik Šoštarić prokomentirao je da se iz prvog odgovora vidi da se ove godine ne namjeravaju isplatiti novčani darovi za božićne blagdane socijalno najugroženijim građanima dodavši da je s druge strane za medije izdvojeno 160.000 kuna, a za prezentaciju 80.000 kuna.

Vijećnik Stjepan Vresk (HNS) konstatirao je da se na gradskom području traju brojni radovi uređenje komunalne i društvene infrastrukture, između ostalog da je i počela prva faza izgradnja društvenog doma u Kameničkom Podgorju. Pitao je hoće li, s obzirom na doba godine, oni biti završeni do kraja godine.
- Izgradnja prve faze društvenog doma u Kameničkom Podgorju započela je ovih dana. Sredstva za to osigurana kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U planu je da navedena prva faza bude dovršena tijekom ove godine, no ako će vremenski uvjeti biti loši može se dogoditi prebacivanje radova na iduću godinu - odgovorio je gradonačelnik Škvarić te istaknuo da su sredstva za to osigurana pa realizacija najavljenog nije upitna.

HSS-ov vijećnik Stjepan Črepinko, postavljajući pitanje o tome kada će krenuti nadogradnja škole u Kamenici, spočitao je gradonačelniku da godinama ljudima u Kamenici, prilikom svake javne priredbe, obećava nadogradnju škole od koje, ističe Črepinko, izgleda neće biti ništa.
Drugo pitanje odnosilo se na imenovanje novog direktora Turističko kulturno-informativnog centra. Vijećnik Črepinko u pitanju je, tražeći pojašnjenje, naveo da je prilikom imenovanja, sad već bivšeg direktora, bio raspisan javni natječaj u kojem je uvjet bio visoka stručna sprema, a da prilikom nedavnog imenovanja novog direktora javni natječaj nije bio raspisan i da uvjet nije bio visoka stručna sprema.
- Osnivač škole u Kamenici je Varaždinska županija i ako treba neko treba napraviti nadogradnju škole onda je to Varaždinska županija, a ne Grad Lepoglava. S druge strane Grad je pokrenuo tu inicijativu sa željom da se nadogradnja napravi te je od strane Grada financiran projekt proširenja škole. Taj projekt je dan Varaždinskoj županiji i prvi je puta odbijen zato što Varaždinska županija nije imala resurse i mogućnosti da ga realizira. No, ni ostali takvi projekti drugih škola nisu prošli. Sada se taj dio projekta pokušava realizirati kroz fondove Europske unije – odgovorio je gradonačelnik Škvarić te dodao da je sada na ravnateljici zadatak i obaveza tu potrebu iznijeti osnivaču škole - Varaždinskoj županiji odnosno županu Radimiru Čačiću kako bi Županija taj projekt uvrstio u svoj program, dok je njemu kao gradonačelniku zadatak uvjeriti župana da je nadogradnja škole u Kamenici nasušno potrebna.
- Grad ne može to financirati i zadužiti se, a niti može taj projekt kandidirati prema fondovima koji se otvaraju – dodao je gradonačelnik.
Što se imenovanja novog direktora TKIC-a tiče gradonačelnik je istaknuo da je TKIC trgovačko društvo i da prema zakonu o trgovačkom društvu on kao član skupštine ima pravo odlučiti o načinu izbora direktora.
- U trenutku kad je prijašnji direktor izrazio želju za odlaskom u prijevremenu mirovinu odlučio sam se za privremeno rješenje odnosno za imenovanje direktora koji dolazi iz tog sustava i dobro ga poznaje. U nekih šest mjeseci do godinu dana vidjet ćemo da li to funkcionira ili idemo s novim promjenama – dodao je Škvarić.
- Vi sad uvaljujete školu ravnateljici, a mi dobro znamo da ste u lošim odnosima s Čačićem i da se kod njega ne smijete pojaviti. Vašu netrpeljivost vidio sam na nekoliko sastanaka. Meni nije jasno kako će te, ne napraviti školu u Kamenici, nego napraviti niz kapitalnih projekata bez Varaždinske županije. Bez nje ne možete raditi ništa. Tu vašu netrpeljivost će osjetiti ovaj grad. Pregovarati mora Grad, a ne ravnateljica – replicirao je na odgovor gradonačelnika vijećnik Črepinko. Replicirao je i na odgovoru vezanom za imenovanje direktora TKIC-a rekavši da kriteriji izbora moraju biti jednaki.
- Odluke donosim ja jer sam ja, a ne vi, gradonačelnik. Što se župana tiče danas sam bio kod njega – odgovorio mu je Škvarić na što mu je vijećnik Črepinko rekao da je bio kod njega isto tako kao što je sa županom bio i na otvorenju ceste u Ivancu.
- Budite malo konkretniji u izričaju i ne miješajte, ne kruške i jabuke, nego kruške i krumpire. Dajte, za dobrobit ovoga grada, konkretan prijedlog koji se temelji na činjenicama, a ne na naklapanju. Nemam vam više što na to odgovoriti – poručio je vijećniku Črepinku gradonačelnik Škvarić.

Tema pitanja nezavisnog vijećnika Borisa Šinka, upućenog zamjeniku gradonačelnika Hrvoju Kovaču (SDP) bila je rasprava na društvenim mrežama. Vijećnik Šinko osvrnuo se na izjavu jedne građanke napisanu na privatnom Facebook profilu zamjenika gradonačelnika tijekom rasprave o funkcioniranju lokalnih vodovoda. Vijećnik Šinko rekao je da je riječ o uvrjedljivoj izjavi koja je uvrijedila korisnike lokalnih vodovoda te je pozvao zamjenika gradonačelnika Kovača da se ogradi od tih izjava budući da su napisane u raspravi koja se razvila na njegovom Facebook profilu.
Zamjenik gradonačelnika je odgovorio da se u početku ogradio od svih tuđih stavova iznesenih na njegovom profilu. Dodao je da nema običaj brisati objavljene komentare te da to nije činio i onda kada su u njim vrijeđali njega i njegovu obitelj.
U raspravu se uključio gradonačelnik Škvarić upozorivši da je riječ o privatnom profilu i da ne treba o tome raspravljati na Gradskom vijeću. Istaknuo je da su službeni stavovi Grada oni koje iznosi on kao gradonačelnik i da se ti stavovi nalaze na službenim gradskim stranicama.

Što je Gradu Lepoglavi donio rebalans državnog proračuna, zanimalo je vijećnicu Mariju Ribić (HNS).
- Zahvaljujući aktivnostima radne skupine čiji sam član i predstavljam Sjever, došlo je do odluke da se jedinicama lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja vrate izgubljena proračunska sredstva. Na osnovu tog zaključka rebalansom je Gradu Lepoglavi dodijeljeno 842.000 kuna – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Vijećnik Alen Mađar (HDZ) zatražio je pojašnjenje zašto još nije priključena rasvjeta na igralištima na kojima su postavljeni reflektori. Ujedno, zanimalo ga je da li je došlo do povećanja naplate komunalne naknade i da li se ulaganja u razvoj komunalne infrastrukture vrše prema postotku uplate komunalne naknade po mjesnim odborima.
Gradonačelnik je pojasnio da je problem s priključenjem struje na postavljene reflektore taj što Elektra nikako da zaključi javni natječaj za nabavku potrebnih kablova te ih nema kako bi izvršila priključenje. Zbog toga stoje i ostali projekti koje Elektra provodi na gradskom području.
Kad je naplata komunalne naknade u pitanju gradonačelnik je istaknuo da se sredstvima
prikupljenim od komunalne naknade, primjerice, jedva pokrije održavanje javnih površina te da Grad višestruko ulaže u razvoj komunalne infrastrukture nego što dobiva naplatom komunalne naknade.

Što donosi novi zakon o razvrstavanju otpada, a vezano za postavljanje dodatnih kontejnera za razvrstavanje otpada pitao je vijećnik Ignac Lončar (HSU).
- Neko je u ime nas potpisao sporazum s Europskom unijom,a sad je sve prebačeno na nas. O tome razgovaramo s tvrtkom Ivkom koja je obavlja odvoz otpada na gradskom području – rekao je gradonačelnik Škvarić

Vijećnik Tonko Županić (HDZ) pitao je može li se Grad uključiti u aktivnosti oko sprječavanja širenja žutice vinove loze i nastanka štete na vinogradima na gradskom području.
Gradonačelnik Škvarić istaknuo je da se te mjere provode na razini županije no da će Grad razgovarati s vinogradarima o mogućim potezima i aktivnostima usmjerenima sprječavanju navedene bolesti.