Pon13072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE (1. DIO) Raznovrsne teme na aktualnom satu

GRADSKO VIJEĆE (1. DIO) Raznovrsne teme na aktualnom satu


Gradsko vijeće Grada Lepoglave održalo je 6. sjednicu na čijem se Dnevnom redu našlo 14. točaka.

Početak sjednice bio je rezerviran za postavljanje vijećničkih pitanja. Prvo je postavio vijećnik Siniša Štefičar (SDP). On je zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača (SDP) zatraži da pojasni kakva je razlika u radu grupe koja je na javnim radovima počela raditi krajem prošle godine u odnosu na dosadašnje grupe koje su zapošljavane na javnim radovima.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač pojasnio je da se radi o grupi specijaliziranoj za obavljanje poslova uređenja puteva i vodotoka. S obzirom na to da je riječ o težim fizičkim poslovima u toj su grupi zaposleni muškarci no uskoro se planira, u okviru mjere zapošljavanja na javnim radovima koju Grad provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i u okviru koje je dosad zaposleno 138 građana, nastaviti sa zapošljavanjem redovitih grupa.
- Zaposleni na javnim radovima između ostalog uklanjaju raslinje odnosno granje koje se nadvilo nad lokalnim putovima. To granje koje uklone građani mogu kasnije uzeti i iskoristiti – pojasnio je Kovač.
Vijećnička Štefičara zanimalo je da li građani mogu predložiti dionice koje bi navedena grupa javnih radova očistila na što je zamjenik gradonačelnika odgovorio potvrdno.
- Plan aktivnosti po kojem navedena grupa javnih radova radi već postoji no građani mogu sugerirati gdje bi dodatno trebalo urediti puteve ili vodotoke, a gradske komunalne službe će te prijedloge razmotriti – odgovorio je Kovač.

Bukom uznemireni građani Budima

Vijećnik Tonko Županić (HDZ) pitao je zašto u okviru projekta osvijetljena križanja na zaobilaznici nije osvijetljen dio od autobusne do željezničke stanice.
Na traženje građana s područja Budima koji upozoravaju na buku koju tijekom nedjeljnih prijepodneva stvaraju vozači quadova koji kroz njihovo naselje odlaze na Ivančicu, vijećnik Županić pitao je da li Grad preko svojih komunalnih službi može učiniti nešto da se taj problem riješi.

Odgovarajući na prvo pitanje vijećnika Županića gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) je istaknuo da je postavljanje rasvjete na zaobilaznici projekt Hrvatskih cesta te da se taj projekt odnosi na osvjetljavanje križanja. Dodao je da je Grad Lepoglava u okviru navedenog projekta uspio sufinanciranjem ishoditi postavljanje dodatna rasvjetna tijela kod ulaska u centar Lepoglave iz smjera Očure. Što se tiče osvjetljivanja ostalih dionica gradonačelnik je najavio postavljanje javne rasvjete uz nogostupe pored lepoglavske zaobilaznice.
Što se tiče buke na koju se tuže mještani Budima gradonačelnik je poručio da će se tome obavijestiti policija od koje će se zatražiti da, ako za to postoji osnova, poduzme odgovarajuće zakonske mjere kako bi s e to spriječilo.

Zamućena voda u vodovodnom sustavu Ravna Gora

Da li Grad Lepoglava, u suradnji s tvrtkom IVKOM poduzima mjere s ciljem rješavanja problema zamućenja vode u vodovodnom sustavu Ravna Gora, do kojeg dolazi prilikom obilnijih oborina i topljenja snijega, a iz kojeg se vodom snabdijevaju naselja Kamničko Podgorje, Žarovnica, Kamenica, Kamenički Vrhovec i Crkovec,, pitao je vijećnik Zorislav Rodek (HNS).

- Taj problem odnosi se i na Višnjicu. Razgovarali smo o tome s IVKOM-om i imamo rješenje. Naime, proveden je natječaj za investiciju vrijednu 600.000 kuna kojom će se napraviti spojni cjevovod od Trakošćana prema Višnjici. Čeka se samo dolazak ljepšeg vremena pa da se počne s realizacijom tog projekta koji će omogućiti skidanje Višnjice s vodovodnog sustava Ravna Gora. U pripremi je i da se napravi jedan bajpas od Vulišinca i Viletinca prema Kameničkom Vrhovcu odnosno Kamenici čime bi se ta naselja također prebacila na novi vodoopskrbni sustav – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Zašto je grad Lepoglava u ispodprosječnu razvojnu skupinu

Kako to da je za područje općine Bednje država isplatila 2.220.000 kuna za naknadu štete od elementarne nepogode, a za područje grada Lepoglave 51.536 kuna, pitao je nezavisni vijećnik Boris Šinko. Pitao je i dal se nije moglo dobiti više.
Vijećnik Šinko tražio je i odgovor zašto je Grad Lepoglava razvojno toliko zaostao u odnosu na ostale gradove s područja Varaždinske županije da je prema objavljenom indeksu razvijenosti županija, gradova i općina svrstan u ispodprosječnu razvojnu skupinu. Pitao je i gdje je potrošen novac koji je Grad Lepoglava godinama dobiva za poticanje razvoja.

Gradonačelnik Škvarić odgovorio je da je Grad Lepoglava kod prijave šteta poštivao zakonsku proceduru i s njom u skladu izvršio procjenu šteta i podnio prijavu, a da je županijsko povjerenstvo dalo prijedlog vladi o nadoknadi šteta.
- Činjenica je da su građani s područja grada Lepoglave napokon dobili nekakvu nadoknadu. Općina Bednja je većinu sredstava dobila na temelju oštećenih cesta. Uz to, Općina Bednja je bila pogođena elementarnim nepogodama u većoj mjeri. Pored toga ne bih ulazio u kvalitetu i stručnost županijskog povjerenstva i nadležnih inspekcijskih tijela koja su procjenjivale nastalu štetu – dodao je Škvarić.
Odgovarajući na drugo pitanje gradonačelnik je rekao da je novom indeksacijom uvedeno više kategorija i novi kriteriji prema kojima se jedinice lokalne samouprave svrstavaju u određene kategorije te da je u nekom kraćem vremenu teško pojasniti sve što je uz to vezano. Istaknuo je da je da su na najvišoj razini prepoznali njegov rad i aktivnosti vezane rješavanje navedene problematike te ga uvrstili u radnu skupinu koja je bila uključena u pripremu novih zakonskih mjera vezanih uz navedenu problematiku.
Na pitanje gdje su uložena sredstva dobivena za poticanje razvoja, gradonačelnik Škvarić je rekao da se to može vidjeti usporede li se kilometri izgrađenih lokalnih cesta i nogostupa te postavljenih lampi javne rasvjete na gradskom području prije desetak godina i sada. Dodao je gradonačelnik da trenutna pozicija Grada Lepoglave uvjetovana indeksom razvijenosti daje veće mogućnosti korištenja sredstava iz različitih fondova i programa.

Plaća gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i direktora TKIC-a

- Kunete se da ste transparentni, egzaktni i uspješni pa mi recite kolika je plaća gradonačelnika, njegova zamjenika i direktora TKIC-a. Koliko iznosi sada, a koliko su iznosile u 11. mjesecu? Odgovor može i u pismenom obliku - pitao je gradonačelnika vijećnik Željko Šoštarić (HSS). Pored iznosa plaća, vijećnika Šoštarića je zanimalo koliko bi bio eventualni trošak koji bi snosio Grad Lepoglava u slučaju kad bi se ponovno otvorio poštanski ured u Višnjici.

- Prema istraživanjima GONG-a i drugih Grad Lepoglava je među pet posto gradova i općina u Hrvatskoj koji imaju najveću razinu transparentnosti – poručio je gradonačelnik Škvarić vijećniku Šoštariću nakon čega je zaiskrilo između njih dvojice. Vijećnik Šoštarić prozivao je gradonačelnika da ne želi odgovoriti već da širi demagogiju dok je gradonačelnik uputio vijećnika da na internet stranici sukob inetresa.hr pronađe te podatke koje traže, a koji su javni i tam objavljeni.
Na pitanje o trošku ponovnog otvaranja poštanskog ureda u Višnjici odgovorio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić (HDZ) izvijestivši da je vijećnik Josip Čelig o toj mogućnosti razgovarao s nadležnima u Zagrebu te da će se od strane Grada i mjesnih odbora s područja Višnjice uputiti dopisi kojima se traži ponovno otvaranje poštanskog ureda u Višnjici. Naime, dodao je Dukarić, postoje naznake da bi se ponovno moglo otvoriti nekoliko poštanskih ureda tako da postoji nada da bi među njima mogao biti i ured u Višnjici.

Nastavak radova u Žarovnici

Vijećnik Stjepan Črepinko (HSS) pitao je što je s nastavkom radova na području Žarovnice.
- Sa svim radovima se stalo. Dolazi proljeće, a ljudi uz neizgrađene nogostupe i neuređene potoke imaju vrtove pa ne znaju dal da te vrtove obrađuju ili će se početi s radovima – konstatirao je vijećnik Črepinko pitajući i što je s autobusnim stajalištem kod rotora u Žarovnici.
- Prije tri godine ste obećali da će se izvršiti otkup zemljišta i krenuti s izgradnjom, a do danas nije učinjeno ništa – rekao je vijećnik Črepinko te konstatirao da se Žarovnica izbjegava dok se s druge strane na Višnjici radi puno toga čemu se on ne protivi.
Pitao je vijećnik Črepinko gradonačelnika Škvarića što će poduzeti kako bi ukorio svog zamjenika koji je, istaknuo je Črepinko, na svojem privatnom Facebook profilu vijećnike koji su na 5. sjednici napustili vijećnicu prigodom izglasavanja novih koeficijenta za plaće službenika, nazvao kukavicama.
- Mi smo hrvatski branitelji i nismo kukavice i da nas nije bilo on tu ne bi sjedio. Ako pak vi smatrate hrabrošću što ste digli plaće svojim namještenicima onda vam hvala na toj hrabrosti – zaključio je Črepinko.

- Što se Žarovnice tiče ne možete reći da je ona zapostavljena u odnosu na ostala područja. U proračunu možete vidjeti sve što mislimo u Žarovnici napraviti. Također vam u proračunu piše da je izgradnja nogostupa investicija Županijske uprave za ceste. Mi smo dali zahtjev za nastavkom radova no sve ovisi o programu Županijske uprave za ceste. Što se vrtova tiče još je siječanj, a i vrtovi se ne rade u koridorima za gradnju – odgovorio je gradonačelnik Škvarić dodavši da je izgradnja autobusnog ugibališta također u ingerenciji Županijske uprave za ceste te je uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa potrebno zadovoljiti zahtjevne uvjete policije.
Na drugo je pitanje gradonačelnik odgovorio da se ne želi miješati u privatne profile već da je on kao gradonačelnik odgovoran za one službene.
Vijećnik Črepinko nezadovoljan odgovorom rekao je da je Grad taj koji potiče izgradnju komunalne infrastrukture rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, a što nije učinio po pitanju osiguranja zemljišta za autobusno ugibalište kod rotora u Žarovnici.

Nezadovoljan je bio i odgovorom na drugo pitanjem tražeći reakciju gradonačelnika.
- Ja nisam kukavica. Da sam bio kukavica ne bih dobio sve ono ordenje koje sam vam ovdje pokazao – zaključio je vijećnik Črepinko.

Matični ured nastavlja s radom

Do kuda se došlo s osiguranjem željezničkih prijelaza na gradskom području te što je učinjeno vezano za najavu zatvaranja matičnog ureda u Lepoglavi, pitao je vijećnik Milan Pavleković (HNS).
Projekt uređenja željezničkih prijelaza je u tijeku, odgovorio je gradonačelnik podsjetivši da će oni biti uređeni i u okviru projekta uređenja državnih cesta na gradskom području od strane Hrvatskih cesta.

- Nakon najave zatvaranja većeg broja matičnih ureda pa tako i ureda u Lepoglavi kontaktirao sam čelne ljude drugih jedinica lokalne samouprave kojima je prijetio isti scenarij. Održali smo zajednički sastanak u Ministarstvu uprave gdje nam je najavljeno da ove godine neće doći do racionalizacije rada odnosno da se neće zatvarati matični uredi te će oni ove godine i dalje raditi kao i dosad – odgovorio je na drugo pitanje vijećnika Pavlekovića gradonačelnik Škvarić.

Sanacija klizišta

Vijećnik Stjepan Vresk (HNS) pitao je kada kreće sanacija klizišta u zaselku Galović.

- U proljeće krećemo s natječajem na kojem ćemo izabrati izvođača radova nakon čega kreće sanacija vrijedna 170.000 kuna. Također ćemo pokrenuti i radove na sanaciji klizišta na području Višnjice – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

U očekivanju rezultat natječaja

Vijećnik Alen Mađar (HDZ) postavio je dva pitanja – da li se prate rezultati natječaja na koji je prijavljen projekt uređenja Dječjeg vrtića Lepoglava i da li je poznat plan Hrvatskih voda vezan za uređenje vodotoka na području grada Lepoglave.

Gradonačelnik Škvarić potvrdio je da se rezultati natječaja u okviru mjere 7.4 na koji je prijavljen projekt uređenja Dječjeg vrtića još uvijek čekaju i to s nestrpljenjem te da bi trebali biti poznati u skoro vrijeme. Što se plana Hrvatskih voda tiče gradonačelnik je najavio skori sastanak s Hrvatskim vodama na kojem bi se trebalo razgovarati o planiranim aktivnostima Hrvatskih voda na gradskom području.

Bačvica u Sutinskoj

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić pitao je da li se planira urediti odmorište Bačvica u Sutinskoj točnije osigurati dotok pitke vode na sam lokalitet. Uz to istaknuo je problem odrona kamenja sa stijene u njenoj blizini.

Gradonačelnik Škvarić odgovorio je da je IVKOM-u dat nalog da se problem dotoka vode riješi te da se planira uređenje samog lokaliteta. Što se odrona kamenja tiče rješenje će se tražiti u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste.