Pet07082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Horse racing Proglašena elementarna nepogoda od suše, prve procjene govore o 80 milijuna kuna štete

Proglašena elementarna nepogoda od suše, prve procjene govore o 80 milijuna kuna štete

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar proglasio je elementarnu nepogodu uzrokovanu dugim sušnim razdobljem bez oborina tijekom lipnja, srpnja i kolovoza za prodručje 18 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i grad Lepoglava.

Dodao je kako su Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostavile svoje prve procjene Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u iznosu od osamdeset milijuna kuna. Razmjeri štete u zapadnom dijelu Županije manji su i iznose do trideset posto. 

Konferenciji za medije prisustvovao je i predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zlatko Pukšić koji je rekao kako je Varaždinska županija prva županija koja je proglasila elementarnu nepogodu suše.

- Od svih poljoprivrednih usjeva sušom je najviše pogođen kukuruz, čija se šteta procjenjuje na 50 milijuna kuna - naglasio je Pukšić te dodao kako je najviše stradalo povrće i voće, primjerice dugogodišnji nasadi jabuka, čija se kvaliteta uzrokovana sušom, smanjuje na drugu i treću klasu.

Također, župan je naložio Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da prvu procjenu šteta dostavi Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede.

Podsjetimo, nakon proglašenja elementarne nepogode zbog klizišta u ožujku, te elementarne nepogode od poplava u travnju, ovo je treća elementarna nepogoda koja je zahvatila Varaždinsku županiju ove godine. Očekuje se kako će ovih dana i Grad Lepoglava pokrenuti postupak za nadoknadu štete vlasnicima usjeva s gradskog područja.