Ned20062021

Posljednje izmjene09:43:00 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Horse racing Lepoglava istaknuta u prevenciji

Lepoglava istaknuta u prevenciji

prevencija-vz

U Županijskoj se palači u ponedjeljak 20. prosinca sastalo novoosnovano Vijeće za prevenciju Varaždinske županije. Cilj osnivanja Vijeća je koordiniranje lokalnih programa prevencije kriminaliteta na području Županije, zbog unaprjeđenja stanja opće sigurnosti građana, javnog reda, zaštite materijalnih dobara te povećanja ukupne kvalitete života.

Za predsjednika je izabran zamjenik župana Milan Pavleković, za zamjenika načelnik Policijske uprave varaždinske Rade Sitar, a dvadeset i dva člana imenovani na vrijeme od četiri godine. Dogovoreno je da će se Vijeće inače sastajati dvaput godišnje, jednom u veljači te jednom u rujnu.

Grad Lepoglava te općine Sračinec, Sveti Ilija i Beretinec, najdalje su dosad odmaknule u prevenciji, pa su na uvodnom sastanku i prezentirali svoje dosadašnje aktivnosti. Zamjenik gradonačelnika Alojz Gredelj predstavio je rad lepoglavskog Vijeća za komunalnu prevenciju koje je jedno od prvih osnovanih u Varaždinskoj županiji još tamo 2004. godine.

Kako je istaknuo predsjednik vijeća Milan Pavleković, Vijeće ima funkciju koordiniranja lokalnih programa prevencije kriminaliteta na području županije, usklađivanja aktivnosti  svih nositelja prevencije te pronalaženja zajedničkih interesa u predlaganju mjera i inicijativa na suzbijanju kriminaliteta, temeljenih  prvenstveno na iskustvima u radu  općinskih i gradskih Vijeća.

Dodao je kako osnivanjem Vijeća Varaždinska županija daje potpunu podršku novom konceptu suzbijanja kriminaliteta, u kojoj primarnu ulogu i odgovornost  imaju lokalne zajednice, čime se, kako je istaknuo, Županija pridružuje ostalim nositeljima suzbijanja i prevencije kriminaliteta na županijskoj razini.

Rade Sitar pojasnio je kako se Vijeće za prevenciju Varaždinske županije predlaže na inicijativu Policijske uprave Varaždinske, sukladno stručnim  smjernicama  za komunalnu prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Visoke policijske škole te dosadašnjim iskustvima u funkcioniranju ovih vijeća u gradovima i općinama na području Županije.

Članovi Vijeća izrazili su nadu da će Vijeće postići prepoznatljive rezultate u provođenju programa prevencije na prostorima naše županije.

Izvor: Varaždinska županija