Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Motorsport REFERENDUM O LOKALNIM VODOVODIMA Narodna stranka - Reformisti: "Skupljanje potpisa za referndum je sabotirano"

REFERENDUM O LOKALNIM VODOVODIMA Narodna stranka - Reformisti: "Skupljanje potpisa za referndum je sabotirano"


Gradska organizacija grada Lepoglave Narodne stranke – Reformisti javnosti se obratila javnim priopćenjem u kojem iznosi svoje stajalište vezano za događanja oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referendoma na području grada Lepoglave s pitanjem - "Ukoliko podržavate opstanak lokalnih vodovoda jeste li za to da Grad Lepoglava iz gradskog proračuna financira redovite sanitarne analize vode?".
Riječ je o referendumskoj inicijativi koju je na području grada Lepoglave pokrenula upravo Gradska organizacija Narodne stranke – Reformisti, a u sklopu koje su se, od 23. svibnja do 6. lipnja, prikupljali potpisi za pokretanje navedenog referenduma.

Kao razlog neprikupljenog dovoljnog broja potpisa, Reformisti navode sabotiranje akcije od strane nekih pojedinaca i političkih stranaka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti uz naglasak da ono nije stav uredništva portala Lepoglava.net.

"Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma na području grada Lepoglave s pitanjem ,,Ukoliko podržavate opstanak lokalnih vodovoda jeste li za to da Grad Lepoglava iz gradskog proračuna financira redovite sanitarne analize vode?" predao je 20. svibnja 2015. odluku i obavijest PP Ivanec o skupljanju potpisa na području Lepoglave. Skupljanje potpisa sukladno zakonskim propisima odvijalo se od 23. svibnja do 6. lipnja 2015. godine.

Prilikom prikupljanja potpisa organizacijski odbor nailazio je na razne prepreke i razne političke podvale te širenje dezinformacija i objeda od strane HNS-a, SDP-a, dobrim dijelom i HDZ-a, a sve s namjerom da se na bilo koji način zaustavi i bojkotira sakupljanje potpisa za raspisivanje referenduma i da se u javnosti Narodna stranka – REFORMISTI prikaže kao stranka koja ljudima želi oduzeti pravo na lokalne vodovode bez obzira na svu apsurdnost tih teza.

Podsjećamo, upravo su Reformisti pokrenuli i proveli referendumsku inicijativu želeći na najdemokratskiji mogući način dati priliku građankama i građanima grada Lepoglave da se izjasne o ovoj višegodišnjoj gorućoj lokalnoj temi. Uostalom, prikupljenih gotovo 800 potpisa u dva tjedna najbolje govori tome u prilog. Vladajuća garnitura se nakon loših rezultata na mjesnim izborima, očito bojala još jednog suočavanja s građanima pa je učinila sve, i na kraju uspjela, u nakani da do referenduma ne dođe.

Kako inače protumačiti činjenicu da, primjerice, predsjednik vodovodnog odbora Očura-Purga, koji pokriva 435 kućanstava, prilikom razgovora sa članovima organizacijskog odbora ističe da će on osobno svim mještanima Očure i Purge reći da ne potpisuju za referendum jer je to spin Reformista i gospodina Radimira Čačića kako bi im se oduzeo vodovod, ili činjenicu da je jednom od aktivista gradski vijećnik i donedavni dogradonačelnik, pozvao policiju pod optužbom da je referendumski postupak nelegalan. Organizacijski odbor reagirao je službenim dopisom te je prikupljanje potpisa nastavljeno s obzirom da je i na vrijeme i legitimno prijavljeno nadležnim institucijama. Naravno i MUP-u, između ostaloga, i to su policijski službenici trebali znati i provjeriti prije odlaska na teren. Odgovor na pitanje zašto to nisu učinili, nego su umjesto toga svojim dolaskom na kućni prag izazvali neugodnost i svojevrsni strah među aktivistima, vodstvo stranke će zatražiti očitovanjem nadležnih. Uz sve to, čovjek zadužen za vodovod u Purgi, nazivao je ljude obmanjujući ih i tražeći da precrtaju svoje potpise.

S obzirom na sabotiranje sakupljanja potpisa za referendum od strane aktera ostalih političkih opcija, Gradska organizacija grada Lepoglave Narodne stranke – REFORMISTI misli kako sve ove informacije treba podijeliti s javnošću kako nam ti isti akteri koji rade za svoje sitne privatne interese ne bi ubuduće narušavali kredibilitet svojim lažima te općenito opstruirali transparentnost i demokratske inicijative."