Pon25052020

Posljednje izmjene10:42:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Motorsport Rekacija Gradonačelnika na HDZ

Rekacija Gradonačelnika na HDZ

iso

Potaknut tvrdnjama predstavnika GO HDZ-a Grada Lepoglave na jučer održanoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić nije dugo čekao da ostane dužan bivšem koalicijskom partneru te je reagirao priopćenjem za javnost kojeg prenosimo u cijelosti.

„Prvo bih želio izraziti zadovoljstvo što se HDZ počeo zanimati za grad Lepoglavu nakon jako dugo vremena, samo što nažalost moram konstatirati da se ta briga - uvijek kad HDZ istupa samostalno - manifestira na potpuno kriv i iskrivljen način.

Kako, primjerice, drugačije tumačiti izjave da su se sredstva dijelila po „stranačkim i rodbinskim vezama“ i to još od 2008. godine, istovremeno ne spomenuvši činjenicu da je u tom razdoblju HDZ participirao u vlasti,  te da su sve odluke donesene jednoglasno uz, naravno, aktivno učešće HDZ – a i tada zajednički stav da su ta sredstva itekako potrebna, kako bi se u ovo teško doba recesije pomoglo gospodarstvenicima u njihovom poslovanju. Grad Lepoglava predstavlja jednu od rijetkih lokalnih uprava, uključujući i državu, koja je donijela i provodila mjere aktivne gospodarske politike, stoga ostavljam svima na razmišljanje zbog čega se ove konstatacije nisu pojavile tada, nego sada s odmakom od dvije godine.

Nadalje, optužbe na račun zamjenika gradonačelnika, kojem je povećana naknada, govore o potpunom nepoznavanju novog Zakona o lokalnoj upravi, s kojom bi gosp. Maček kao prijašnji predsjednik Gradskog vijeća i sadašnji zamjenik istog, trebao biti upoznat. Naime, umjesto dosadašnjeg peteročlanog Gradskog poglavarstva, sve poslove sada obavlja Gradonačelnik i njegov zamjenik što ukupno iznosi 40 posto manje troškova nego do sada, naravno uz maksimalni angažman svih u gradskoj upravi. Nije naodmet spomenuti kako ukupni trošak zaposlenih iznosi svega 5,25 posto od poreznih prihoda, što dodatno potvrđuje odgovoran odnos prema gradskim sredstvima.

Kad je pak riječ o dodjeli stipendija, one su dodijeljene na temelju strogo definiranih kriterija te su pravilno vrednovane na temelju dostavljene dokumentacije od strane studenata, što svatko može veoma lako može provjeriti, obzirom da su svi podaci dostupni - posebno vijećnicima. Ako i postoji sumnja na točnost dostavljenih podataka - što ostavljamo na savjest i odgovornost samim studentima - nadležna komisija će svakako isto uzeti u obzir prilikom novog razmatranja, kao što je već i bio slučaj. Osim toga, navedeni student se jest javio za stipendiju, ali je nije dobio jer ima premalo bodova.

Rad ili nerad Mjesnih odbora ni u kom slučaju ne znači da se ne provode razvojni projekti, obzirom da su oni u najvećoj mjeri zapravo odgovornost Gradonačelnika, Gradskog vijeća i cijele gradske uprave. Tako je upravo pomoć Mjesnih odbora bila najveća na segmentima razvoja komunalne infrastrukture tj. izgradnje cesta, nogostupa javne rasvjete, vodoopskrbe i tekućeg održavanja, što je rezultiralo višim komunalnim standardom, naročito na pograničnom području.

Sve u svemu, svakoj oporbi zadatak je kritizirati i demonstrirati želju za nametanje određenih odluka, ali sve to mora biti u demokratskom duhu te u takvom ozračju da svi prijedlozi budu konstruktivni i, naravno, na dobrobit grada Lepoglave i njezinog razvoja. Takvi prijedlozi bili su te će bit i dalje prihvaćeni i ugrađeni u gradske odluke, ali ovakva tumačenja i istupe HDZ–a, mogu se samo pripisati čistom politiziranju, a što građani grada Lepoglave o tome misle pokazali su na prošlogodišnjim izborima.“, piše u priopćenju.